June 24, 2024

Parlamentul turc a ratificat marţi seara aderarea Suediei la NATO, marcând încheierea a 20 de luni de negocieri care au pus la încercare răbdarea aliaţilor occidentali ai Ankarei, dornici să facă front unit împotriva Moscovei, transmite AFP.

Candidatura suedez─â, care necesit─â acum unda verde din partea Ungariei, a fost aprobat─â de deputa┼úii turci cu 287 voturi pentru ┼či 55 ├«mpotriv─â.

Suedia, la un pas de a deveni a 32-a ┼úar─â membr─â a Alian┼úei Nord-Atlantice, ┼či-a anun┼úat candidatura ├«n mai 2022, ├«n acela┼či timp cu Finlanda, admis─â ├«n aprilie anul trecut.

Pe fondul invaziei Ucrainei de c─âtre Rusia, cele dou─â ┼ú─âri vecine au rupt cu decenii de neutralitate dup─â cel de-Al Doilea R─âzboi Mondial, apoi de nealiniere militar─â de la sf├ór┼čitul R─âzboiului Rece.

Pentru a satisface cerin┼úele Ankarei, Suedia a mers p├ón─â acolo ├«nc├ót ┼či-a reformat Constitu┼úia ┼či a adoptat o nou─â lege anti-terorism, Turcia acuz├ónd ┼úara nordic─â de clemen┼ú─â fa┼ú─â de militan┼úii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul s─âu, dintre care unii considera┼úi terori┼čti de c─âtre Ankara.

Pre┼čedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ad─âugat la ├«nceputul lui decembrie drept condi┼úie pentru ratificare aprobarea ÔÇ×simultan─âÔÇŁ de c─âtre Congresul american a v├ónz─ârii de avioane de lupt─â F-16 c─âtre Turcia, am├ón├ónd ┼či mai mult unda verde a parlamentului s─âu.

Ankara a cerut, de asemenea, Canadei să autorizeze vânzarea către Turcia a unei componente optice utilizate la fabricarea dronelor de luptă.

Guvernul american nu este ostil v├ónz─ârii de avioane F-16, dar Congresul a blocat-o p├ón─â ├«n prezent din cauza tensiunilor recurente dintre Turcia ┼či Grecia, de asemenea membr─â a NATO, de┼či rela┼úiile dintre cele dou─â ┼ú─âri s-au ├«nc─âlzit ├«n ultimele luni.

Erdogan a discutat telefonic luna trecut─â cu pre┼čedintele american Joe Biden care a f─âcut cunoscut c─â Turcia ar putea ob┼úine aprobarea necesar─â din partea Congresului SUA dac─â aderarea suedez─â este ratificat─â.

Ultimul act înainte de intrarea Suediei în NATO se va juca acum în Ungaria, singura altă ţară din Alianţă care a păstrat legături strânse cu Moscova în pofida invaziei Ucrainei.

Premierul ungar, Viktor Orban, l-a invitat marţi pe omologul său suedez la Budapesta pentru a încerca să înlăture ultimele obstacole din calea undei verzi a parlamentului său.

Budapesta, care a sus┼úinut ├«n principiu intrarea Suediei, dar ridic─â obstacole de mai multe luni de zile, cere Stockholmului s─â ├«nceteze politica sa de ÔÇ×denigrareÔÇŁ la adresa guvernului ungar, acuzat de deriv─â autoritar─â.

Ministrul suedez de externe a r─âspuns sec la invita┼úie, afirm├ónd c─â ┼úara sa ÔÇ×nu are niciun motivÔÇŁ s─â negocieze ├«n prezent cu Ungaria.

ÔÇ×├Än cursul summitului de la Madrid de anul trecut, Ungaria (..) a acordat Suediei statutul de invitatÔÇŁ ├«n vederea ader─ârii la NATO, f─âr─â nicio rezerv─â, a subliniat Tobias Billstr├Âm, citat de AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *