
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a transmis marți, 19 noiembrie 2024, într-un comunicat de presă că acordă o importanță deosebită educației rutiere în rândul elevilor, considerând că aceasta reprezintă un pilon esențial în prevenirea accidentelor și formarea unui comportament responsabil în trafic. Astfel, de la începutul anului școlar 2024-2025, polițiștii clujeni au desfășurat peste 40 de ore de educație rutieră în unități de învățământ din județ, având peste 1.200 de beneficiari, atât preșcolari, cât și elevi din ciclul primar.
„Aceste întâlniri reprezintă ocazii valoroase pentru a le oferi copiilor informații despre siguranța în trafic, dar și pentru a le inspira dorința de a deveni polițiști sau cetățeni responsabili. Proiectele de educație rutieră contribuie la construirea unor deprinderi sigure și la pregătirea copiilor pentru viață. Activitățile desfășurate demonstrează că prin joc și interacțiune directă cu reprezentanții autorităților, copiii pot învăța și aplica reguli care să le asigure siguranța atât lor, cât și celorlalți participanți la trafic”, se precizează în comunicat.
41 de accidente în care au fost implicați copii
Potrivit surselor amintite, în primele zece luni ale anului 2024, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au desfășurat 25 de activități educative iar în cadrul programului „Școala Altfel” din anul școlar 2024-2025, au realizat nouă activități educative. Activitățile s-au adresat tuturor categoriilor de elevi, de la grădinițe, clase primare și gimnaziale, până la licee. Polițiștii au oferit sfaturi despre deplasarea corectă pe drumurile publice în calitate de pieton, importanța utilizării centurii de siguranță și a scaunelor auto pentru copii, interdicția de a circula cu bicicleta pe drumurile publice înainte de vârsta de 14 ani, despre regulile de circulație pentru bicicletele și trotinetele electrice, și au prezentat echipamente din dotarea poliției, cum ar fi aparatul de testare a consumului de droguri, aparatul pentru detectarea alcoolemiei și radarul.
Polițiștii clujeni aduc la cunoștință că în perioada ianuarie-octombrie 2024, au fost înregistrate 41 de accidente rutiere în care au fost implicați copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani. Acestea s-au soldat cu șapte răniți grav și 35 de răniți ușor, în 29 de cazuri vina a aparținut minorilor, principalele cauze fiind traversarea neregulamentară și deplasarea pe partea carosabilă.
Atenționări pentru siguranță în sezonul rece
Având în vedere sezonul rece, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj indică obligația utilizării lanțurilor antiderapante sau a anvelopelor de iarnă, informând că folosirea acestora nu este obligatorie de la o anumită dată calendaristică, ci doar în condițiile în care carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Conducerea unui vehicul fără anvelope corespunzătoare în aceste condiții poate atrage sancțiuni cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei, precum și reținerea certificatului de înmatriculare, amintesc polițiștii clujeni.
T.S.