April 21, 2024

Peste 200 de dosare penale au fost ├«nchise de procurorii de la parchetele din jude╚Ťul Cluj ca urmare a ├«mplinirii termenului de prescrip╚Ťie a r─âspunderii penale determinat─â de decizia CCR din 2022.

Dosarele au fost ├«nchise, unul dup─â altul, pentru c─â faptele erau prescrise, iar cei acuza┼úi nu mai puteau fi tra┼či la r─âspundere ├«n fa┼ú─â lege.

Printre dosarele închise s-au aflat și cauza în care au fost cercetate persoane în stare de arest preventiv.

Potrivit analizei activit─â╚Ťii Parchetului de pe l├óng─â Tribunalul Cluj, ├«n 2023, parchetele clujene au dispus solu╚Ťii de netrimitere ├«n judecat─â ├«n 215 cauze ca urmare a ├«mplinirii termenului de prescrip╚Ťie a r─âspunderii penale ├«n dosare cu autori cunoscu╚Ťi.

Mai exact, la Parchetul Tribunalului Cluj s-au închis 16 astfel de cauze, la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca 124 cauze, la Parchetul Turda-36 de cauze, la Parchetul Gherla-14 cauze, la Parchetul Huedin-23 de cauze și la Parchetul-Dej- cauze.

ÔÇ×Dintre dosarele ├«n care s-au dispus solu╚Ťii de clasare, ╚Öapte au vizat inculpa╚Ťi aresta╚Ťi preventiv.

ÔÇ×├Än majoritatea cauzelor ├«mplinirea termenului de prescrip╚Ťie a fost consecin╚Ťa interven╚Ťiei deciziilor CCR din 297/2018 ╚Öi 358/2023ÔÇŁ, arat─â Parchetul de pe l├óng─â Tribunalul Cluj, preciz├ónd c─â au fost ╚Öi alte cauze care au dus la nesolu╚Ťionarea la termen a cauzelor precum complexitatea unora dintre ele, volumul ridicat de dosare pe care anchetatorii au trebuit s─â le solu╚Ťioneze ╚Öi schema de procurori neocupat─â. Comparativ, ├«n 2022 au existat 49 de solu╚Ťii de netrimitere ├«n judecat─â ca urmare a ├«mplinirii termenului de prescirp╚Ťie.

Pe parcursul anului 2023, procurorii Parchetului Tribunalului Cuj ╚Öi cei din cadrul parchetelor de pe l├óng─â judec─âtorii au dispus trimiterea ├«n judecat─â a 1714 dosare, ├«ntocmind 1686 de rechizitorii ╚Öi 28 de acorduri de recunoa╚Ötere a vinov─â╚Ťie. Dosarele trimise ├«n judecat─â au vizat 2075 de inculpa╚Ťi.

Dintre dosarele solu╚Ťionate, 30 au vizat agen╚Ťi de for╚Ť─â ai statului.

Cosmin PURI╚ś

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *