June 20, 2024

Autorităţile franceze au anunţat vineri că a fost dejucat un proiect de atentat „de inspiraţie islamistă” care viza un meci de fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice ce au loc în iulie în Franţa, relatează AFP şi dpa.

În legătură cu acest plan, serviciile de informaţii franceze au arestat pe 22 mai la Saint Etienne (est) un cetăţean cecen în vârstă de 18 ani, potrivit Ministerului francez de Interne.

Suspectul, pus sub acuzare duminică şi plasat în arest preventiv, ar fi urmărit, „în numele ideologiei jihadiste a organizaţiei Stat islamic, să comită o acţiune violentă ţintind reuniuni ale suporterilor, în marja evenimentelor sportive ce urmează să se desfăşoare la Saint Etienne pe perioada Jocurilor Olimpice”, a menţionat pentru AFP Parchetul naţional antiterrorist Pnat.

Primele elemente ale anchetei arată că acesta pregătea „în mod activ” un atentat la stadionul Geoffroy-Guichard din oraş, dorind „să atace atât spectatori, cât şi forţele de ordine şi să moară ca martir”, a precizat ministerul.

Cecenul reţinut în acest caz nu era cunoscut de serviciile de informaţii, conform unei surse din poliţie.

Este al treilea atentat dejucat de la începutul anului în Franţa şi primul împotriva Jocurilor Olimpice ce vor avea loc între 26 iulie şi 11 august, a mai indicat Ministerul de Interne francez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *