February 29, 2024

În vecinătatea orașului Huedin se află comuna cu cel mai mare și valoros confort edilitar – gospodăresc agonisit de conducerea acestei unități administrativ – teritoriale după evenimentele din Decembrie 1989. Este admirabilă rețeaua de drumuri asfaltate în tot perimetrul Sâncraiului și în satele componente, rețeaua de apă potabilă și canalizarea este demult funcțională, internetul este de mult o realitate în comună și în instituțiile publice, iar unitățile de învățământ și cultură se bucură de dotările acestor vremuri.

Hărnicia și bunul simț par a fi canoane de la care nu se face rabat de gospodarii acestor locuri de la Poalele Vlădesei, semnele gustului estetic este evident privind igienizarea locuințelor, trotuarelor și curgerilor de ape ce coboară dinspre Apuseni, și nu în cele din urmă miile de ghivece de mușcate ce împodobesc stâlpii de pe aliniamentele stradale și cele 600 de mii de lalele ce dau culoare, alături de trandafiri, acestei localități conectate la turismul național și european.

 

La Sâncraiu se pot practica aproape toate sporturile

Acum, în preajma sărbătorii Crăciunului și anului nou, când încă se lucrează zi lumină la introducerea gazului metan în toate localitățile componente din arealul comunei și la construirea noii Case de cultură, la Sâncraiu a fost finalizată și dată în folosință o nouă și importantă investiție cu bani europeni obținuți prin mijlocirea unui proiect cu GAL Napoca Porolissum.

În multitudinea dotărilor din perimetrul Școlii profesionale din centrul civic al Sâncraiului lipsea un patinoar din multitudinea terenurilor sportive, adică o sală de sport, o bază sportivă multifuncțională cu nocturnă, un bazin de înot semiolimpic, cu apă caldă, acoperit și cu toate dotările necesare interioare și de ce să nu amintim și de pista de cicloturism ce duce de la Huedin spre Călata.

Din 6 decembrie, nu exagerăm dacă spunem că la Sâncraiu se pot practica aproape toate sporturile, inclusiv cele montane, ținând cont de poziția geografică a comunei de la poalele Apusenilor și mărginimea Vlădesei.

Investiție de 700 de mii de euro

Noua investiție este un patinoar acoperit autosustenabil a cărui clădire se întinde pe 600 mp, iar suprafața de patinat totalizează 340 mp, cu formă ovală și protejată cu mantinelă.

Suprafața de alunecare este realizată dintr-un material sintetic special cu plăci groase de 20 mm ce pot fi întoarse după un grad de uzură și chiar se pot recondiționa.

Investiția, prezentată de către dl. ing. Poka Andrei- Gheorghe, primarul comunei Sâncraiu, a avut un buget de 700 mii euro, sumă din care au fost finalizate toate cerințele proiectului, adică vestiarele, camera tehnică, grupurile sanitare, camera de prim ajutor și dotările cu scaune, bănci, mese, 50 de patine noi, mașină de ascuțit și mașină de spălat suprafața patinoarului.

Investiția a fost racordată la utilități, are finalizată zona adiacentă din care nu lipsesc aleile pietonale realizate cu dale din beton.

Sub cupola patinoarului totul este finisat în alb, aici pot să patineze și să învețe să patineze cei peste 200 de copii ai comunei, dar și localnici și turiștii ce vin în localitatea ce dispune de 42 de pensiuni autorizate.

La festivitatea de inaugurare au participat autoritățile publice locale, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Școlar Județean, dna Kerekeș Adelhaida, inspectori de specialitate, conducerea școlii, consilieri județeni, reprezentanții GAL, elevi și un numeros public.

Primarul comunei Poka Andrei-Gheorghe a salutat întreaga prezență și a prezentat acest proiect prin care s-a finalizat primul patinoar acoperit autosustenabil, cu fonduri europene nerambursabile din comunele și orașele județului Cluj.

În acest cadru au vorbit și adjuncta inspectorului școlar general, Kerekeș Adelhaida, europarlamentarul Winkler Iuliu și deputatul Csomo Botond, toți felicitând conducerea comunei pentru seriozitatea, implicarea și stăruința cu care au reușit să conceapă și să implementeze numeroase proiecte prin care Sâncraiu este o comună cu mari veleități europene. Ba mai mult, deputatul Csomo Botond, care și-a pus patinele și a participat la inaugurarea obiectivului, a menționat faptul că, dacă la Sâncraiu s-ar construi un metrou, cu certitudine ar fi terminat cu mult timp înaintea celui din Cluj–Napoca. Ce ziceți, domnule primar Emil Boc?

Dumitru VATAU

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *