September 15, 2024

Camera Deputaţilor a fost convocată pentru luni, începând cu ora 15,00, în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2024, ultima din această legislatură. Sesiunea parlamentară care începe luni este ultima din actuala legislatură, având în vedere ca la începutul lunii decembrie sunt programate alegerile generale. Luni, în prima zi din această sesiune parlamentară, vor fi aleşi membrii noului Birou permanent, respectiv vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii acestui for.

Și Senatul începe luni o nouă sesiune ordinară, ultima a acestei legislaturi.

În acest context, Făclia de Cluj a stat de vorbă cu unii dintre parlamentarii clujeni pentru a vedea care sunt prioritățile în ultima sesiune parlamentară din această legislatură.

Deputatul liberal de Cluj Radu Moisin spune că în noua sesiune parlamentara se va concentra pe finalizarea procedurii legislative pentru inițiativele pe care le-a depus anterior și se va implica în dezbaterile asupra noului Cod al Urbanismului. Parlamentarul susține că dorește să se asigure de faptul ca vor fi adoptate instrumentele legale pentru oprirea promptă a construcțiilor ilegale pe proprietățile private.

Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu afirmă că, printre altele, în ultima sesiune parlamentară din acest mandat va încerca să promoveze o inițiativă care va veni în sprijinul antreprenorilor prin creșterea plafonul pentru amortizarea mijloacelor fixe. Parlamentarul a mai arătat că speră ca și în noua sesiune să reușească atragerea sprijnului parlamentar necesar pentru ca și alte proiecte de lege pe care le-a inițiat și care sunt în procedură să ajungă să fie adoptate.

„Am demonstrat în ultimii 4 ani că și din opoziție pot fi făcute schimbări legislative, schimbări care în final fac o diferență în bine în viața românilor. Am avut mai multe inițiative legislative pe care le-am depus și care au fost adoptate, cu impact în domenii de la justiție la protecția minorilor, sănătate și sprijinirea antreprenoriatului. Sper ca și în noua sesiune să reușesc atragerea sprijnului parlamentar necesar pentru ca și alte proiecte de lege pe care le-am inițiat și care sunt în procedură să ajungă să fie adoptate. Am înregistrat spre exemplu un pachet de legi extrem de importante pe tema malpraxisului. Acestea vor ușura procesul de despăgubire a pacienților, protejând totodată și doctorii și evitând medicina defensivă. Alte priorități sunt adoptarea unui pachet de legi care vor contribui la eficientizarea actului de justiție, a altuia pe echilibrarea relației stat cetățean și a unuia prin care se aduc clarificări și predictibilitate pe zona administrativă. Lista este mult mai lungă. În același timp, am pregătit și voi depune noi proiecte de lege. Printre acestea se numără o inițiativă care va veni în sprijinul antreprenorilor prin creșterea plafonul pentru amortizarea mijloacelor fixe. Mai am alte inițiative pregătite în domenii precum justiție și sănătate, pe care le voi anunța în perioada următoare”, a spus Murariu.

Președintele Filialei Cluj a Partidului Forța Dreptei, senatorul Adrian Oros spune că una dintre prioritățile sale este promovarea proiectului de lege privind înfiinţarea şi acreditarea mecanismelor de gestionarea a riscurilor în agricultură (fond de risc, fond mutual) și acordarea de compensaţii financiare pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

„Resursele financiare se constituie din contribuțiile tuturor fermierilor beneficiari ai plăților directe acordate de APIA începând cu anul de cerere 2023, prin reținerea anuală a unui procent de 3% din plățile directe autorizate de către APIA pentru fiecare fermier în parte, din Fondul european de garantare agricolă, FEGA, în baza prevederilor art. 19 din Regulamentul UE nr. 2115/2021 și a PS 2023-2027, contribuții colectate într-un cont de disponibil, Fond de risc”, apune senatorul.

Totodată, parlamentarul susține că va acționa pentru elaborarea unei strategii naționale de gestionare a apei, care să fie finanțată urgent și consistent.
„Este foarte important și urgent ca România să aibă o strategie de gestionare a acestei RESURSE VITALE, care pe viitor poate crea grave probleme economice și sociale în unele zone ale țării”, a menționat senatorul.

Adrian Oros mai spune că o altă prioritatea constă în interconectarea și securizarea bazelor de date privind animalele și terenurile agricole pentru care se obțin subvenții si alte forme de sprijin în scopul reducerii fraudei acestora.
„La această oră există mai multe baze de date( Registre agricole, APIA, ANSVSA, ANZ, ale diverselor asociații ),care nu sunt interconectate și securizate și care permit o fraudare masivă a subvențiilor. Subvențiile trebuie să ajungă la fermierii reali, la cei care lucrează pământul și cresc animale”, a explicat senatorul.

Deputatul Alin Coleșa spune că priorităţile Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) în sesiunea parlamentară vizează modificarea legii pensiilor şi protejarea românilor de criza energetică.

„Preşedintele AUR George Simion va solicita luni, de la tribuna Parlamentului, aplicarea legii celei mai favorabile în privinţa pensiilor. În forma în care a fost votată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, această lege a generat mai multe erori, nedreptăţi şi inechităţi, cei mai afectaţi fiind românii care au muncit în condiţii de muncă grele, dar şi pensionarii cu dizabilităţi. Legea pensiilor trebuie să asigure echitate, nicidecum să afecteze veniturile pentru sute de mii de români”, transmite Coleșa.

Astfel, potrivit parlamentarului, AUR va propune: schimbarea legii actuale şi refacerea legăturii fireşti dintre valoarea punctului de pensie şi câştigul salarial mediu brut pe economia naţională; valorificarea completă a tuturor perioadelor contributive din viaţa activă a asiguratului în sistemul public de pensii; facilitarea procesului de recalculare prin reducerea poverii administrative asupra pensionarului, în special în privinţa accesului la arhivele conţinând evidenţele salariale din perioadele supuse recalculării.

Totodată, AUR cere ca, în cazurile de litigiu în Justiţie între asiguraţi şi casele teritoriale de pensii, dacă asiguratul a obţinut soluţie favorabilă la instanţa de fond, casa teritorială să nu mai uzeze de căi de atac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *