May 23, 2024

Transilvania Broker de Asigurare a ├«nregistrat, ├«n 2023, un profit brut de 8,781 milioane lei, ├«n timp ce profitul net a dep─â┼čit 7,567 milioane lei, conform unui raport transmis, joi, Bursei de Valori Bucure┼čti.

Compania a ├«ncheiat anul trecut cu o cre┼čtere a volumului de prime intermediate cu 18,8% fa┼ú─â de 2022. Suita de cre┼čteri a atins v├órful ├«n trimestrul al IV-lea, care a ├«nregistrat un nivel cu 30% peste aceea┼či perioad─â a anului 2022.

ÔÇ×Aceast─â evolu┼úie are relevan┼ú─â ┼či semnifica┼úie cu at├ót mai mare cu c├ót cei doi ani care fac obiectul analizei comparative sunt atipici ┼či excep┼úionali ├«n sensuri cu totul opuse: dac─â anul referin┼ú─â, 2022, marcat de falimentul ┼či redistribuirea poli┼úelor City Insurance, a facilitat performan┼úe peste nivelurile istorice ├«n industria de asigur─âri ┼či, mai ales, distribu┼úie ├«n asigur─âri, anul 2023 s-a remarcat ca deosebit de dificil ┼či provocator pe fondul falimentului Euroins ┼či al m─âsurilor legislative asociate. ├Äntruc├ót pia┼úa rom├óneasc─â de asigur─âri este ├«n mod considerabil dependent─â de asigur─ârile auto obligatorii (RCA), HG 923/2023 de prelungire a perioadei de plafonare a comisioanelor de distribu┼úie a poli┼úelor de asigur─âri la un nivel cu mult sub comisionul mediu brut din trimestrul I, precum ┼či prelungirea valabilit─â┼úii poli┼úelor emise de Euroins Romania, m─âsuri impuse de autorit─â┼úi ├«n condi┼úiile falimentului asigur─âtorului, au afectat profund companiile de intermediere ├«n asigur─âriÔÇŁ, se men┼úioneaz─â ├«n raport.

├Än acest context, cre┼čterile de volum de prime intermediate ├«n 2023 fa┼ú─â de 2022 reflect─â consolidarea pozi┼úiei Transilvania Broker pe pia┼úa distribu┼úiei asigur─ârilor generale ┼či reprezint─â un
indicator cu at├ót mai relevant pentru performan┼úa companiei. Mai mult, dinamica ├«n descre┼čtere a veniturilor din activitatea de distribu┼úie (-14,5%) ┼či, respectiv, a profitului (-34,4%) ├«n aceea┼či perioad─â nu indic─â o decelerare a afacerii, ci men┼úinerea Transilvania Broker pe o pant─â ascendent─â foarte bun─â, ├«n condi┼úiile actuale de pia┼ú─â, subliniaz─â sursa citat─â.

Din punctul de vedere al structurii portofoliului de prime, pe parcursul anului 2023 cele mai semnificative clase de asigur─âri, dup─â aportul lor ├«n valoare absolut─â la volumul de prime intermediate de asisten┼úii companiei, au ├«nregistrat cre┼čteri semnificative fa┼ú─â de anul anterior.

Astfel, ├«n timp ce clasa RCA a continuat s─â aduc─â cea mai important─â contribu┼úie ├«n valoarea absolut─â (+119,3 milioane lei) la cre┼čterea cu 149,2 milioane lei a volumului de prime distribuite, cele mai importante cre┼čteri procentuale ├«n r├óndul claselor semnificative de asigur─âri au fost ├«nregistrate ├«n dreptul claselor A6 (Nave maritime, lacustre ┼či fluviale, +62%), A1 (Accidente, +28%), A18 (Asisten┼ú─â persoane deplas─âri, +39%), A4 (Material feroviar rulant, +37%), A2 (Asigur─âri generale de s─ân─âtate, +29%), A8 (Incendiu ┼či calamit─â┼úi naturale, +21%).

├Än acela┼či timp, volumul primelor pentru asigur─âri de via┼ú─â, anuit─â┼úi ┼či asigur─âri de via┼ú─â suplimentare (C1) s-a majorat cu 24%, iar pentru asigur─âri de via┼ú─â ┼či anuit─â┼úi legate de fonduri de investi┼úii, cu 20%. Mai mult, zece dintre clasele de asigur─âri facultative au ├«nregistrat cre┼čteri procentuale semnificativ mai mari dec├ót asigur─ârile obligatorii.

Volumul primelor intermediate de asistenţii de distribuţie ai Transilvania Broker s-a majorat cu 18,8% în 2023 faţă de 2022, an care a fost excepţional de avantajos pentru sectorul
distribuţiei de asigurări, având în vedere redistribuirea poliţelor în urma falimentului City Insurance.

Plafonarea comisionului mediu brut de intermediere pe ├«ntreaga pia┼ú─â de distribu┼úie ├«n asigur─âri a diminuat comisionul mediu brut al Transilvania Broker la 11,8% ├«n 2023, de la 16,3% ├«n anul precedent. ├Än acest context, veniturile din activitatea de distribu┼úie s-a diminuat cu 14,5%, valoarea lor dep─â┼čind 111 milioane lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *