October 23, 2024

La Cluj Napoca au început, joi lucrările celui de-al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă, care se defășoară la BT Arena. Congresul reprezintă o oportunitate în ceea ce privește reînnoirea legăturilor dintre practicieni, societate și asociațiile din domeniile medicale conexe. În plus, contribuția partenerilor din industrie, ca pilon de sprijin în paractica medicală, este esențială.

Prof.univ.dr. Marcel Tanțău, președintele congresului, menționează că programul științific al acestei ediții reflectă viziunea specialiștilor de a rămâne fideli celor mai înalte standarde internaționale. „Organizarea evenimentului este una de tip occidental, fiind prezenți peste 1500 de participanți. Abordarea noastră multiculturală și colaborarea dintre experții români și specialiștii veniți la congres din diverse țări subliniază forța și sprijinul comunității” – subliniază prof. univ.dr. Marcel Tanțău. Cu această ocazie vor fi prezentate noutățile cele mai recente din gastroenterologia și hepatologia românească. În opinia profesorului Tanțău trebuie subliniat faptul că acestea sunt foarte vizibile în spațiul medical internațional și foarte bine cotate. De asemenea trebuie adăugat un lucru esențial: endoscopia românească a progresat foarte mult în ultimul timp, atât sub aspectul tehnologiei, cât și sub aspect științific”, subliniază președintele congresului.

O nuanță interesantă în organizarea congresului este dată de faptul că medicii rezidenți vor susține prezentări și vor participa la mese rotunde, dezbateri și intervenții, fie direct, fie prin video-conferințe, acestă componentă reprezentând o formă de apreciere a muncii lor și o posibilitate de a opina în anumite aspecte legate de profesie. De asemenea medicii de familie au fost invitați să participe la manifestare, precum și specialiștii în gastroenterologie pediatrică.

„Un aspect important aș vrea să subliniez. La masa rotundă, la care sunt invitați medicii tineri, acestora li se va da posibilitatea să-și exprime deschis părerea în legătură cu un subiect sensibil: oportunitatea practicării profesiei de medic în România sau în străinătate. Vrem să avem un feet-back pe care să-l discutăm și să-l analizăm ulterior cu autoritățile de resort. Acest lucru are ca miză pe de o parte îmbunătățirea sistemului medical din România și pe da alta identificarea unor pârghii prin care putem să venim în ajutorul medicilor tineri”, a declarat medicul clujean.

Parte a congresului este și secțiunea „Green Gastro”, referitoare la implementarea în sistemul medical a unor măsuri care să contribuie la protejarea mediului. Implementarea unui sistem de transport inteligent, prin utilizarea cât mai largă a transportului public, folosirea bicicletei, evitarea utilizării zilnice a autoturismului personal, sunt măsuri minime în favoarea sănătății cetății. Un alt aspect al „Green Gastro” este legat de folosirea echipamentelor „eco” în blocul operator, precum: halate, saboți, bonete reutilizabile, în vederea reducerii deșeurilor. „Fii un erou al mediului în sistemul medical !” este motto-ul acestei secțiuni.

„A consuma și a trăi ecologic, înseamnă să știi să te protejezi de bolile digestive, care, în România, de când se duce o viață tot mai apropiată de sistemul occidental, sunt într-o creștere exponențială. Au explodat cancerele de colon, de pancreas, de ficat, a explodat obezidatea. Un comportament ecologic susține sănătatea noastră și a planetei. Gastroenterologia promovează ideea de viață echilibrată, pledând pentru un stil de viață fără excese. Contează foarte mult ce consumi, cât consumi, raportul dintre muncă și odihnă, reducerea factorilor de stres”- adăugă prof. dr. Marcel Tanțău.

Un aspect în premieră absolută va fi dat de faptul că în timpul congresului vor fi transmise, în direct, de la Clinica Medicală III, o serie de șase consulații și intervenții medicale (endoscopice, de drenaj etc), ca factor științific demonstrativ. La congres sunt prezenți – on line îndeosebi- specialiști din mai multe țări europene, Republica Moldova și Statele Unite, precum Urlich Beures, Giacomo Zacherrini, Fabio Pisagalia și alții.

Beniamin PASCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *