February 14, 2025

La 14 ani de la debutul proiectului „Bucătăria Hoinară”, fotograful Răzvan Voiculescu lansează joi, 30 mai 2024, ora 18:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca noul album „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”.

Este vorba de partea finală care întregește trilogia albumelor cu care ne-a obișnuit deja artistul Răzvan Voiculescu. Primele două volume ale trilogiei au fost „Bucătăria Hoinară” (2010) și „Bucătăria Hoinară se întoarce” (2019). Albumele sunt capodopere care reușesc să ne integreze într-o altă dimensiune a României, cu personaje suspendate în timp, cu povești ale bucatelor de la țară. „Undeva, acum mult timp, mă declaram un căutător. Tărâmul pe care l-am tot hoinărit vreme de trei albume are gust de pâine coaptă în cuptor cu lemne și suflet de poveste. O lume plină de comori, dar care-ți amintește în fiecare clipă că adevărata bogație înseamnă spirit. Bucătăriile mele hoinare nu au retețe, ci au povești fără sfârșit. Ele sunt bine păzite de gardieni devotați autenticului și tradiției, eroii mei cărora le dedic un pic de imortalitate”, spune fotograful Răzvan Voiculescu.

La lansarea noului album va fi prezent fotograful Răzvan Voiculescu, dar și o parte dintre personajele din album, arheologul culinar Mircea Groza și Horia Șimon.

Evenimentul va fi moderat de directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean,. Totodată, publicul va avea prilejul să urmărească proiecția scurtmetrajului „Bucătăria Hoinară se gătește de plecare”, realizat de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu, și să se bucure de un scurt recital de muzică românească autentică susținut de Lorena Oltean.

Noul album care va fi lansat la Cluj provoacă publicul să descopere lumea imortalizată de fotograf, o lume plină de gusturi, arome și povești de care pot să se bucure mai ales generațiile care vin. Fotografiile surprind diverse colțuri ale țării, case și bucătării străvechi în care bătrânii gătesc ca odinioară.

Tia SÎRCA

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *