July 1, 2025

Conferințele MUN sunt unele dintre cele mai importante proiecte desfășurate la nivel global. Racoviță MUN este o inițiativă acreditată ONU, care marchează intrarea acestui concept în comunitatea noastră. Este prima conferință Model United Nations organizată în Cluj, care aduce, totodată, pionieratul conceptului de acces liber la un astfel de eveniment pentru toți elevii din țară, cu toate costurile acoperite.

Desfășurarea conferinței arată o primă conectare a comunității elevilor clujeni cu inițiativele globale, aducând totodată noi membri în colectivul dedicat acestei inițiative, la nivel mondial.
Conferințele MUN reprezintă simulări ale sesiunilor Organizației Națiunilor Unite. Elevii au rolul delegaților din diferite țări membre și încearcă să rezolve probleme din lumea reală, conform politicilor și perspectivelor țărilor care le sunt desemnate.

Evenimentul s-a desfășurat între 24 si 26 mai, în Cluj-Napoca, în cadrul instituțiilor universitare și preuniversitare colaboratoare ale proiectului. Colegiului Național ,,Emil Racoviță” i s-au alăturat în sprijinirea inițiativei Facultatea de Drept (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), cât și Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca).
Interesul arătat de elevii din întreaga țară a fost sondat prin înscrieri din mai multe județe, fiind astfel posibilă organizarea a două comitete de dezbatere, UNSC (The United Nations Security Council) și UNCSTD (The United Nations Commission on Science and Technology for Development). Temele discutate au fost: colaborarea internațională pentru atenuarea crizei armamentului atomic, nuclear, și echilibrarea evoluției tehnologiei AI cu menținerea drepturile omului. Limba oficială de comunicare între delegați a fost engleza.

Premiile acordate în cadrul fiecărui comitet au fost: BEST DELEGATE award, BEST SPEAKER award, HONOURABLE MENTION and SHOUTOUT. Acestea au urmărit punerea în evidenta a celor care au reușit să se implice cel mai bine în discuție, păstrând însă o notă diplomatică și demonstrând în același timp abilități bine stăpânite de comunicare orală și persuasivitate. Nu în ultimul rand, o bună cunoaștere a realității politicilor globale curente a adus puncte în plus participanților informați.

Președinta proiectului, Dejeu Maria Daria, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ,,Emil Racoviță” din Cluj spune: Știm că ne-am atins scopul, prin faptul că  fiecare persoană implicată  s-a  bucurat pe deplin de această experiență. Când am pornit proiectul, aveam această  idee în  minte: a unei noi inițiative academice pentru comunitatea noastră și realizarea ei astfel încât să fie accesibilă pentru toți cei care și-ar putea dori să aibă această oportunitate. Este de la sine înțeles că nu este simplu să îți faci curaj pentru un asemenea proiect, iar asta pentru că începuturile pot avea ceva incomod și tranșant. Imponderabile cum sunt, nu o dată ajungi să te întrebi ce a fost în mintea ta, cum a apărut gândul să accepți o asemenea provocare. De aceea, cred că dincolo de orice altceva, faptul că am pornit în acest proiect alături de cei mai buni colegi a fost pentru mine cheia succesului şi le mulțumesc tuturor”.

Echipa din spatele proiectului este una amplă, responsabilitatea gestionării conferinței fiind repartizată între diverse departamente: conference management, media, PR, finance, strategy, staff, editorial, photography. Membrii echipei de organizare sunt și ei elevi ai Colegiului Național ,,Emil Racoviță”.
Pe lângă sesiunile de comitet propriu-zise, desfășurate de-a lungul unei zile întregi, participanții-delegați au beneficiat de activități recreative, menite să formeze legături între comunitățile de liceeni din diferite județe, cum ar fi o seară de socializare la un local din oraș, participarea la un concurs de cultură generală, trivia, pe echipe, un tur de vizitare a obiectivelor turistice principale din oraș si altele.
În urma ceremoniei finale, de premiere, impresiile pozitive ale delegaților au demarat deja dezbateri în vederea pregătirii unei ediții viitoare. Aclimatizarea acestei inițiative în rândul elevilor clujeni nu face decât să aducă în prim-plan importanța unei atitudini responsabile față de viitorul societății, începând încă de pe băncile școlilor.

Cronicar racovițist

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *