May 23, 2024

Reprezentanții clujeni ai formațiunilor politice din opoziție contestă demersul PNL și PSD de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale. Liderul USR Cluj, deputatul Oana Murariu spune că „spectacolul” prezentat de PSD și PNL miercuri seara este o glumă proastă pe seama democrației românești iar senatorul Adrian Oros, lider al Forța Dreptei Cluj cataloghează inițiativa liberalilor și social democraților drept abuz.

De asemenea, deputatul AUR, Alin Coleșa arată că „această manevră privind suprapunerea alegerilor este ilegală și neconstituțională, fiind o încercare de a păcăli și a forța oamenii să voteze lista comună a actualei toxice coaliții guvernamentală”.

Deputatul Oana Murariu afirmă că din interese politice meschine tandemul Ciucă-Ciolacu a făcut un teatru ieftin.

„Liderii PSD și PNL au aflat marți la 12 noaptea că românii își doresc comasarea alegerilor. De unde au aflat? Dintr-un sondaj de opinie făcut doar ei știu cum. Deși chiar Marcel Ciolacu spunea acum câteva zile că românii nu sunt preocupați de comasare, acum, iată, a avut această revelație. A înțeles că a greșit și a vorbit rapid cu Nicolae Ciucă. S-au mobilizat de la miezul nopții până a doua zi și PSD-iștii și liberalii. Și-au adus reprezentanții, de la Bruxelles și din țară, și, cât ai zice pește, gata, au rezolvat. Repet, pentru că se gândesc la români. Sigur, nu aveau pregătit totul deja dinainte, ci doar acum au acționat, când au văzut dorința românilor care mai aveau puțin și ieșeau în stradă să ceară comasare…Cu siguranță această decizie nu are legătură cu dorința lui Nicolae Ciucă de a păstra conducerea PNL și după alegerile europarlamentare, sau cu dorința lui Marcel Ciolacu de a își pregăti terenul electoral pentru candidatura la prezidențiale în toamnă….Sigur că sunt ironică. Pentru că tot acest spectacol pe care l-am văzut ieri (miercuri seara-n.n) a fost o glumă proastă, pe seama democrației românești și a românilor. Din interese politice meschine tandemul Ciucă-Ciolacu, cu un discurs comun scris probabil la Cotroceni, au făcut un teatru ieftin”, a explicat Oana Murariu.

Deputata clujeană este convinsă că strategia PSD și PNL nu păcălește pe nimeni. „Nu îi doare pe ei de agenda și problemele oamenilor. Nu îi interesează că iau în bătaie de joc alegerile europarlamentare, arătând același respect pentru Europa ca tandemul Simion-Soșoacă. Îi interesează doar să rămână la putere, în partide și la guvernare. Rezultatul votului nu se decide însă în birourile PSD-PNL, nici de la Cotroceni, ci la urne. Și îi invit pe români și în special pe clujeni să arate la vot ce părere au despre toată această mascaradă”, a spus Oana Murariu.

Adrian Oros: Profund nedemocratic

La rândul său, liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros este de părere că organizarea la aceeași dată a alegerilor locale și a celor europarlamentare constituie un abuz al puterii, care, spune parlamentarul, este preocupată în această perioadă, ca de altfel în acești ultimi doi ani, doar de cum să-și conserve procentele și cum să se perpetueze la putere. „Pe de altă parte, dacă vor face acest lucru vom ataca orice ordonanță de urgență la Avocatul Poporului sau orice lege la Curtea Constituțională. Considerăm că este profund nedemocratic acest lucru. Sunt convins că va apărea Rareș Bogdan care va spune că liberalii nu vor semna liste comune cu social democrații, sigur asta între ghilimele. Am văzut și declarațiile lui Traian Băsescu cum că i se rupe inima când îl vede pe Boc alături de PSD. Pentru noi nu este nicio surpriză pentru că PSD are la Cluj primar de 20 de ani numai că domnul Băsescu a aflat doar acum de coabitarea PSD cu domnul Boc”, a spus Adrian Oros, precizând că în cazul în care se vor forța lucrurile Forța Dreptei, USR și PMP vor pregăti o listă de candidați unici pe alianță și liste comune pentru a obține rezultate cât mai bune.

„În cazul în care vor muta prezidențialele, vom încerca să atacăm la CCR și la Avocatul Poporului și apel a populație că la aceste abuzuri trebuie răspuns cu un vot masiv împotriva acestei găști care nu are treabă cu România cu doar cu politica acestei găști”, a mai explicat Oros.

Vasile Lungu: Se va discuta doar despre locale

Liderul PMP Cluj, Vasile Lungu este de părere că până în 9 iunie nu se va mai discuta despre condiția României în UE ci doar despre locale.

„S-a anunțat mult așteptata comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale. Mai mult, PSD și PNL au decis că vor candida împreună pe aceeași listă. O decizie luată din disperarea de a pierde puterea, sub pretextul binelui românilor. Dacă alegerile europarlamentare se țineau separat și cele două partide nu concubinau, discutam până pe 9 iunie un lucru foarte important: condiția noastră în Uniunea Europeană. Așa, cu comasarea, lumea va discuta doar despre locale”, a explicat Vasile Lungu.

Ilie Coleșa: Ilegal și neconstituțional

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa arată că formațiunea din care face parte este pregătită pentru alegeri locale și județene în luna iunie, deodată cu cele euro-parlamentare. El susține că „această manevră privind suprapunerea alegerilor este ilegală și neconstituțională, fiind o încercare de a păcăli și a forța oamenii să voteze lista comună a actualei toxice coaliții guvernamentală”. „Prin suprapunerea alegerilor primarii coaliției nocive vor încerca dezinformarea și intimidarea alegătorilor. E un atac la adresa libertății oamenilor de a alege în mod liber și informat.

Deși sunt atâtea urgențe recunoscute – legea salarizării promisă de mai bine de un an pentru a corecta mulțimea de nedreptăți făcută multor categorii profesionale, promisa creștere a pensiilor cu 40% pentru care nu sunt alocați bani în buget, reducerea taxelor și impozitelor, reducerea aparatului birocratic, a angajaților politic din ministere și instituții publice, problema interzicerii păcănelelor în localități și a reclamelor asociate, șamd – timp de o lună de zile am asistat la o telenovelă proastă pentru un rezultat previzibil.

Subiectul este foarte vechi, iar în ultima lună toate energiile PNL și PSD au fost consumate doar pentru împărțirea a primelor 10 locuri de pe lista lor comună de candidați pentru alegerile europarlamentare. Atât au reușit într-o lună de zile, folosindu-și toate energiile pentru un interes de partid. Ce speranță mai putem avea din partea lor pentru a rezolva problemele țării? Niciuna!”, a transmis Ilie Coleșa. El precizează că „rezultat acestei telenovele privind comasarea alegerilor confirmă încă o dată că la alegerile din acest an va fi o luptă între AUR și partidele ticăloșite ale sistemului”.

„Suntem acuzați, în mod fals, că am fi extremiști doar pentru că vedem unitatea națională, credința creștină, păstrarea libertății și apărarea familiei drept condiții esențiale a succesului economic în România și a împlinirii materiale și spirituale a fiecărui om”, a spus deputatul clujean.

Reprezentanții PSD și PNL au refuzat să comenteze pe marginea demersurilor de comasare a alegerilor.

Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale, a anunţat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului.

Șeful PNL a explicat apoi că la un moment dat, „în strategie este nevoie de anumite mișcări tactice. Ceea ce s-a întâmplat acum este o mișcare tactică ținând cont de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru și vedem contextul de securitate și nu cred că trebuie să dăm mai multe detalii, iar România se profilează ca un pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre, în tot ceea ce înseamnă această verticală a estului Europei, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Atunci Explicația este că prin noi înșine putem să ne adresăm românilor să ne acorde încrederea și să ne evalueze pe baza a ceea ce am făcut și să ne acorde încrederea pentru ceea ce vom face în continuare”, a continuat acesta.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *