În perioada premergătoare sfintelor sărbători pascale, ediția cu numărul 228 a Galelor Medicină-Artă-Cultură ne-a prilejuit bucuria de a audia conferința susținută de Preasfinția Sa Claudiu-Lucian Pop, Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, care a ne-a evidențiat așa-numitul “dar al mirării” sau, cu alte cuvinte, momentele în care Dumnezeu lucrează incognito în viața fiecăruia dintre noi.
În deschiderea Galei, moderatorul acesteia, prof. dr. N. Hâncu, a salutat prezența la evenimentul din seara zilei de 17 aprilie a invitatului special, Preasfinția Sa Claudiu Pop, dar și a Preasfinției Sale Claudiu Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
“Semnificația acestei prezențe este situată în două aniversări legate de anii astrali ai Blajului – vizita Papei Francisc în anul 2019 și respectiv aniversarea a 170 de ani de la primele școli de limbă română în Blaj”, a subliniat prof. dr. N. Hâncu.
Problema existenței lui Dumnezeu
“Problema existenței lui Dumnezeu ne afectează pe toți, societatea în ansamblul ei, chiar și pe atei, pe agnostici, pe cei care i se opun lui Dumnezeu”, a evidențiat PS Claudiu Pop în debutul conferinței, apreciind cadrul propice pe care Galele îl oferă pentru abordarea unor subiecte complexe precum cel de față.
Preasfinția Sa a oferit continuare exemple concrete și bogate ale prezenței și intervenției divinității în viața noastră, alegându-și ca repere momente prezentate în Biblie, limbajul simbolic prin care Dumnezeu ni se arată precum și un exemplu clinic în care divinitatea Se descoperă umanității prin intermediul unei persoane tinere bolnave, aflate pe patul de moarte.
“Omul nu mai este capabil de Dumnezeu”
Ierarhul greco-catolic a amintit auditoriului de timpul în care Dumnezeu și omul, creația sa, se priveau și dialogau față către față în grădina Edenului. Ulterior căderii în păcat a protopărinților Adam și Eva, paradigma s-a schimbat, iar Dumnezeu ni se arată de atunci în mod simbolic.
Limbajul simbolic al prezenței divine
Într-o incursiune abilă prin mai multe momente încărcate de semnificație, PS Claudiu Pop ne-a atras atenția asupra unor exemple biblice – momentul când, în grădina Învierii, Iisus se artă Mariei Magdalena, dar aceasta nu-l recunoaște, întâlnirea lui Avram cu cei trei oameni prin care i se vestește destinul poporului său, momentul când ucenicii Luca și Cleopa călătoresc împreună cu Iisus la Emaus fără a ști cine este El (iar Iisus intră în logica lor, tocmai pentru a-i atrage la logica lui Dumnezeu, modul esențial de a comunica), discursul Mântuitorului despre Judecata de Apoi.
Ajungând la cunoașterea lui Dumnezeu
“Când Iisus le vorbește apostolilor Săi apelând la Sfânta Scriptură, inimile lor încep să ardă, iar la masă, în momentul frângerii pâinii și, ulterior, după dispariția Sa, ucenicii încep să îi simtă prezența”, a spus episcopul. Momentul Nașterii Mântuitorului în ieslea din Betleem este cel în care acesta ni se prezintă.
Darul mirării
Mirarea ca act esențial în fața revelației divine a fost invocată în mod repetat de invitatul special al Galei, care a făcut trimitere, printre altele, la exemplul personajului (le ravi) care se minunează la nașterea lui Iisus și pe care îl regăsim în reprezentările statuare din Occident. De aici, iată și îndemnul de a redescoperi puterea bucuriei de a ne minuna de revelația divină, de lucrurile simple pentru care se cuvine să îi mulțumim în permanență lui Dumnezeu. Una dintre căile mirării este și suferința, a subliniat episcopul, exemplificând perioada pandemică prin care a trecut omenirea sau războaiele care se poartă în lume.
Cea mai grea temă
În cea de-a treia parte a intervenției Preasfinției Sale, episcopul Claudiu Pop ne-a sensibilizat referindu-se la o pildă în care o fetiță, grav bolnavă, își dorește și se roagă să se desprindă cât mai curând de această lume, dar moartea întârzie să apară. Micuța se teme că nu îl iubește suficient pe Dumnezeu, fiind încă legată sufletește puternic de părinți, iar acesta, crede ea, ar fi motivul pentru care Dumnezeu nu îi ascultă rugăciunea. Preotul care o vizitează în aceste momente și o ascultă vorbind, îi prezintă o analogie cu cei mai buni elevi dintr-o clasă care primesc, de regulă, exerciții mai grele decât ceilalți și, astfel, o face să înțeleagă că Dumnezeu o iubește și îi cunoaște potențialul, de aceea i-a și dat o astfel de cruce să o poarte. “Nu cred că Dumnezeu putea să dea altcuiva o temă mai grea”, spune în final fetița, privindu-și corpul bolnav, iar la scurt timp după aceea, moare.
Voci angelice
Conferința a fost completată în mod armonios de recitalul deosebit pe care corul Angeli al Catedralei Greco-Catolice Schimbarea la Față din Cluj l-a oferit celor prezenți. Sub bagheta dirijorului Angela David, coriștii au impresionat printr-un repertoriu emoționant și înălțător. Amintesc numele soliștilor-pian: Monica Răfan, vioară: Ligia Ignat, flaut: Teodora Roșu. Repertoriul a cuprins şase lucrări de muzică religioasă: Ridica-voi mei la ceruri, armonizare Șerban Marcu; Alleluia, Gordon Young; Anima Christi, Marco Frisina (Soliști: Tudor Onișor și Mihaela Man); Cum să-ți mulțumesc pentru atâta iubire, Charles-Eric Hauguel; Vino, Doamne în inima mea, arm. Șerban Marcu; Prima care a crezut, arm. Șerban Marcu.
În finalul manifestării, profesorul Hâncu a mulțumit PS Claudiu Pop pentru emoționantul mesaj din care învățăm că marile bucurii ale vieții sunt formate din micile fapte frumoase ale vieții cotidiene.
*
Galele Medicină – Artă – Cultură sunt organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, a Academiei Oamenilor de Știință din România – Filiala Cluj și a Fundației Transilvania Leaders, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Iulia GHIDIU