La trei săptămâni după ce au fost inaugurate cu mare fast lucrările de organizare de șantier și de excavare a terenului pentru Spitalul regional de la Cluj, marți, a fost scos la licitație al doilea pachet de lucrări la acest obiectiv ce prevede construirea corpurilor de clădire, a anexelor și dotarea cu echipamente. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), instituția care se ocupă de dezvoltarea de spitale regionale, a publicat în cadrul SEAP anunțul de participare privind inițierea licitației deschise pentru atribuirea acestui contract de execuție cu o valoare estimată la 2.015.359.357,88 lei(aproximativ 400 de milioane de euro). Acesta este cel mai important contract în cadrul proiectului, urmând să fie implementat în 40 de luni.
În ce constă contractul?
Obiectivul propus, cu funcțiunea spital regional de urgență este compus din două corpuri principale: un corp spital, și anexa spații tehnice, la care se adaugă: amenajări exterioare (peisagistica, drumuri și platforme, rețele exterioare); heliport; parc fotovoltaica; branșamente. Corpul spitalului este o clădire S+P+5E+E6 parțial. Etajul 6 este un nivel tehnic, unde sunt localizate spații tehnice, heliportul și circulații pentru deservirea echipamentelor amplasate pe acoperiș.
Contractul de lucrări principale cuprinde: clădirea principală(structura, scări, izolatți, fațade și invelitoare, copertine, ferestre, uși exterioare și interioare, lifturi, amenajari, finisaje și usi interioare, instalatii si obiecte sanitare, instalații pluviale, instalații si echipamente HVAC, instalații și echipamente electrice, iluminat interior și arhitectural, instalații de detecție / alarmare incedii; instalații si echipamente de stingere a incendiilor; instalații de desfumare, BMS, instalții curenți slabi, iluminat de siguranță, instalatii gaze medicale; infrastructură/ cablaje structurate.
Pachetul propus la licitație mai prevede sistemele IT; stații de transformare, generatorare de rezervă; procurare și instalare echipamente medicale grele; procurare și instalare echipamente în zonele speciale (spălătorie – sterilizare, bucătarie, prosectura); Heliport; clădiri anexe tehnice (fundații, structură, izolații, fațade și invelitoare; ferestre și uși exterioare, amenajări, finisaje și uși interioare, amenajări exterioare (împrejmuire permanentă, drumuri, platforme, peisagistică, irigații, iluminat exterior. proiectare, autorizare și execuție branșamente la rețelele de utilitați în zona (alimentare cu apă; canalizare; alimentare cu gaze naturale; alimentare cu energie electrică; racord telecomunicații) și racordarea la trama stradală în zona (DN1 / E 60).
Pentru a participa la licitație, companiile interesate trebuie să aibă un nivel minim al mediei cifrei de afaceri globale pe ultimii 3 ani (2021, 2022 și 2023) de 500.000.000,00 lei.
Proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj este realizată de asocierea italo-română 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie etc.). Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră, pe centre de servicii (ex: Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil etc.) și va utiliza tehnologii medicale avansate.
Prima etapă a lucrărilor a început în luna mai cu îndepărtarea vegetației de pe terenul pe care va fi ridicat spitalul. Lucrările în prima etapă mai cuprind organizarea de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.
Supravegherea lucrărilor la unitatea medicală din Florești va fi asigurată de asocierea Venturo Investment SRL (Leader), Koltek Musavirlik, Darcom Energy Solutions.