July 20, 2024

La sfârșitul săptămânii trecute, în ciuda căldurii mari sute de creștini gherleni au asistat la sărbătoarea hramului bisericii ortodoxe de pe strada Plugarilor. Cu ocazia pomenirii Tuturor Sfinților Români, care sunt ocrotitorii Sfintei Biserici Cuvioasa Parascheva, Sfântul Mucenic Mina și Toți Sfinții Români” prăzmuiți în cea de-a doua Duminică după Rusalii, a avut loc Hramul de Vară al Parohiei slujită cu mult har și dragoste dumnezeiască de preotul Băgăcian Petru Ovidiu.

Programul evenimentelor liturgice și duhovnicești a început încă de sâmbătă seara începând cu ora 18:00 când s-a săvârșit Slujba de Priveghere în cinstea Sfinților Români (Vecernia Mare cu Litie și Utrenia). Duminică de la ora 09:00, s-a săvârșit Acatistul Sfinților Români, iar de la ora 10:00, creștinii care au umplut până la refuz frumosul lăcaș de cult și împrejurimile au asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, momentul festiv al evenimentului religios din cadrul bisericii ortodoxe de pe strada Plugarilor. Invitatul special a fost Părintele Paulin Iluca, de la Schitul Pătrăuți din județul Suceava, un deosebit predicator, scriitor și mărturisitor. Tot Duminică, de la ora 15:00, părintele Paulin Iluca a susținut o interesantă conferință, cu titlul: „Provocările ideologiilor seculare în fața creștinismului- vremurile noi și idolatria modernă”, la care au asistat foarte mulți gherleni, dornici de a fi prezenți la expunerea susținută de oaspetele moldovean, primit cu multă dragoste creștinească în municipiul de pe Someș.

Biserica cu hramul„Cuvioasa Parascheva, Sfântul Mucenic Mina și Toți Sfinții Români” de pe strada Plugarilor din Gherla a fost construită în stil neo Brâncovenesc în anii 2004-2006. Pe lângă biserica misionară sunt arondate Centrele de Plasament și Centrele de tip-familial din oraș. Tot acolo funcționează un bine dotat Complex social, unde prin grija preotului paroh Băgăcian Petru Ovidiu se desfășoară multiple activități religioase și educative, locația dispunând de o vastă bibliotecă și sală de conferințe.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *