Ziua cititului împreună a fost marcată miercuri, 7 februarie 2024, de către Școala Gimnazială „Ioan Bob”din Cluj-Napoca printr-un proiect inedit, aflat deja la a doua ediție. Astfel, Școala Gimnazială „Ioan Bob” a promovat cititul propunând fragmente din cartea „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă în lectură publică.
Protagoniștii care au citit cu voce tare au fost personalități clujene, dar și reprezentanți ai învățământului preuniversitar și universitar clujean: academicianul, prof. univ. dr. Ion Pop, prof. univ. dr. Daniel David- Rector al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, primarul Municipiului Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Emil Boc , inspectorul școlar general (IȘJ) Cluj, prof. Marinela Marc, prof. Smaranda Meda Norica Graur- inspector școlar, prof. Amalia Ramona Gurzău- inspector școlar, lect. univ. dr. Camelia Curuțiu- Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, Cosmin Puriș- redactor-șef al Ziarului Făclia de Cluj, prof. Lilia Bocancea- Școala Gimnazială ,,Ioan Bob” Cluj-Napoca, prof. Teofil Bogdan- Școala Gimnazială ,,Ioan Bob” Cluj-Napoca, prof. dr. Vasile Flueraș- Școala Gimnazială ,,Ioan Bob” Cluj-Napoca.
Primarul Emil Boc a felicitat organizatorii pentru „inițiativa educațională de excepție” și a citit din „Amintirile din copilărie”, fragmentele în care Creangă descrie cum năzbâtiile copiilor de la școală erau „recompensate” cu scaunul „Calul Bălan” și „biciușorul Sfântul Nicolae”.
De asemenea, inspector școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc a felicitat Școala Gimnazială „Ioan Bob” pentru continuarea proiectului dedicat Zilei cititului împreună. „Cititul este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului, a vocabularului și a imaginației și, în cele din urmă, cultivă dragostea pentru literatură și îi încurajează pe copii să fie curioși și să continue să citească, iar exemplul adulților este hotărâtor în acest proces. Această activitate la care școala ne-a provocat azi, deopotrivă copii, cadre didactice, părinți, reprezentanți ai unor instituții din comunitatea noastră este un exemplu pe care, în special părinții ar trebui să îl urmeze, dedicându-și, în familie, momente de lectură împreună cu copiii.”, a precizat șefa învățământului preuniversitar clujean. Aceasta a mulțumit pentru invitația de a citi din Creangă:„Mulțumesc conducerii școlii pentru această invitație la lectură și pentru bucuria de a reciti câteva pagini din „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, o carte care ne-a marcat tuturor copilăria!”
Ziua internațională a cititului împreună (ZICI) este o zi în care se sărbătorește oportunitatea de a citi cu voce tare împreună. Astfel, copiii și adulții sunt încurajați să citească cu voce tare în fața unei audiențe. Evenimentul este celebrat în peste 170 de țări. Această zi a fost creată de o organizație nonguvernamentală, numită „LitWorld”, cu sediul în orașul american New York. Inițiativa lor și-a propus încă de la început să strângă oameni și comunități prin puterea cuvintelor.
T.S.