June 20, 2024

Scriitorul clujean Ioan Ciorca și-a lansat de Ziua Copilului poveștile adaptate în versuri în Dobrogea, la mănăstirea „Tuturor sfinților români”. 

De Ziua Copilului, sâmbătă, 1 iunie 2024, Biserica Ortodoxă l-a cinstit pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, iar la mănăstirea „Tuturor sfinților români”, din apropierea localității Poarta Albă, județul Constanța, la biserica paraclis cu hramul sfântului amintit s-a oficiat Sfânta Liturghie. Totodată, după liturghie a avut loc lansarea cărții „Povești clasice românești adaptate în versuri” a scriitorului clujean Ioan Ciorca. Volumul cuprinde o adaptare în versuri  a cărților: „Povești și povestiri” de Ion Creangă, „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, „Legendele și basmele românilor” de Petre Ispirescu și „Cuiul lui Pepelea”. Volumul, în format A 4, însumând 556 de pagini, o adaptare în versuri,  a văzut lumina tiparului cu binecuvântarea și sprijinul financiar al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Adaptarea în versuri s-a născut ca o necesitate stringentă în urma discuțiilor purtate cu diverși educatori, în opinia cărora aceste povești, în general, și în mod special cele ale lui Ion Creangă, sunt prea grele pentru copii din pricina limbajului greoi presărat cu numeroase arhaisme”, a precizat scriitorul clujean Ioan Ciorca la lansarea cărții sale. 

Scriitorul clujean a mai spus că prin versuri „a transformat poveștile într-o lectură mult mai atractivă și mai ușoară, facilitând astfel accesul spre sufletele copiilor aflați în plin proces de socializare”.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *