May 23, 2024

Premierul bulgar interimar Dimităr Glavcev l-a demis pe ministrul de externe Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta din urmă fusese numit în post, care a fost acum preluat de însuşi şeful guvernului, relatează agenţia DPA.

Motivul demiterii ministrului de externe este angajamentul său insuficient faţă de Ucraina, a precizat premierul Glavcev.

Anterior ambasador în Muntenegru, Stefan Dimitrov a fost acuzat de proastă comunicare în noaptea atacului iranian cu drone şi rachete asupra Israelului. De asemenea, tabără politică bulgară pro-occidentală i-a reproşat că nu manifestă suficientă susţinere faţă de sprijinul militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Această atitudine nu se înscrie în politica Bulgariei ca stat membru al UE şi NATO, afirmă cei care-l critică.

Actualul guvern de la Sofia a fost numit de preşedintele Rumen Radev pe 9 aprilie pentru a asigura interimatul până la alegerile legislative anticipate, care vor avea loc odată cu alegerile europarlamentare din 9 iunie.

După trei ani de criză politică şi cinci runde de alegeri legislative în acest timp, pentru a evita o nouă rundă de anticipate alianţa conservatoare câştigătoare a ultimului scrutin, formată din formaţiunea GERB a fostului premier Boiko Borisov şi Uniunea Forţelor Democratice (SDS), s-a înţeles în luna mai anul trecut cu alianţa alcătuită din formaţiunile liberale „Continuăm Schimbarea” (PP) şi „Bulgaria Democratică” (DB) asupra unei rotative guvernamentale, în care premierii să fie schimbaţi alternativ la fiecare nouă luni.

În prima parte a rotativei a fost prim-ministru Nikolai Denkov, provenit din rândul alianţei PP-DB, care a demisionat anul acesta în martie pentru a-i ceda locul, conform acordului de coaliţie, reprezentantei alianţei GERB-SDS, Maria Gabriel, care în guvernul Denkov a fost vicepremier şi ministru de externe, iar anterior comisar european.

Însă partenerii de coaliţie nu s-au mai înţeles aspra împărţirii portofoliilor guvernamentale şi, astfel, Maria Gabriel nu a reuşit să formeze guvernul. Prin urmare, preşedintele Radev a numit un guvern interimar şi a convocat o nouă rundă de alegeri anticipate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *