February 28, 2024

Planul israelian de ofensivă la Rafah, ultimul refugiu pentru civilii strămutaţi din cauza războiului din Fâşia Gaza, este „alarmant”, a declarat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

„Informaţiile despre o ofensivă militară israeliană asupra Rafah sunt alarmante”, a indicat Borrell pe platforma X.

 

 

„Acest lucru ar avea consecinţe catastrofale, agravând o situaţie umanitară deja dezastruoasă şi un bilanţ al victimelor în rândul civililor insuportabil”, a adăugat responsabilul UE.

„Circa 1,4 milioane de palestinieni se află în prezent la Rafah, fără un loc sigur unde să meargă şi se confruntă cu foametea”, a menţionat Josep Borrell.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut vineri armatei să elaboreze un „plan combinat” de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere” a combatanţilor Hamas din acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, care este şi ultimul refugiu al populaţiei palestiniene refugiate din restul teritoriului după represaliile lansate de Israel în urma atacului sângeros al mişcării islamiste din 7 octombrie anul trecut, notează Reuters şi AFP.

Ofensiva israeliană anti-Hamas s-a soldat până acum cu 27.940 de morţi în teritoriul palestinian, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit celui mai nou bilanţ anunţat de Ministerul sănătăţii al mişcării palestiniene islamiste. Comandourile Hamas, care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007, au ucis pe 7 octombrie anul trecut peste 1.160 de persoane în asaltul din sudul Israelului, în majoritate civili. De asemenea, potrivit Israelului, 132 de ostatici se află în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 29 nu ar mai fi în viaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *