June 16, 2024

„La 35 de ani de la adoptarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului, cel mai ratificat tratat de drepturile omului din istorie, implementarea Planului naţional de acţiune al garanţiei europene pentru copii este oportunitatea generaţiei de astăzi de a schimba radical vieţile a 500.000 de copii din România care se află în risc de sărăcie şi excluziune socială”, au afirmat reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), ai UNICEF şi ai Boardului Copiilor din România.

„Garanţia pentru copii” este o recomandare adoptată de Consiliul Uniunii Europene în anul 2021 pentru a se asigura că toate statele membre întreprind acţiunile necesare pentru a „garanta” tuturor copiilor din UE, în special celor mai vulnerabili, acces la servicii de calitate şi gratuite sau la preţuri accesibile pentru a contracara sărăcia şi excluderea socială a acestora.

Conform unui comunicat al UNICEF, 41,5% dintre copiii din România se află în prezent în risc de sărăcie şi excluziune socială, acesta reprezentând un procent dublu faţă de media europeană.

„Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci şi factorii decisivi de mâine pentru o dezvoltare sustenabilă. Iar într-un moment în care provocările sociale şi educaţionale devin din ce în ce mai complexe”, a spus Ioana, în vârstă de 16 ani, membră a Boardului Copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *