Reorganizarea Romsilva distruge sectorul silvic !
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a decis „de unul singur” soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali, în legătură cu reorganizarea Romsilva, acţiune care pune în pericol viitorul pădurilor româneşti, avertizează silvicultorii clujeni, membri ai Federaţiei Sindicatelor Silva. „După o lungă şi insistentă campanie de discreditare a silvicultorilor români, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a pus în consultare publică proiectul de reorganizare a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Deşi a promis la toate întâlnirile că va discuta cu sindicatele atunci când va lua decizii care implică soarta celor peste 14.000 de angajaţi ai Romsilva, ministrul Mircea Fechet a decis de unul singur soarta pădurilor României, fără consultarea partenerilor sociali” precizează Silviu Geană, lider de sindicat.
Nu există studiu de impact
„Oricine e de acord cu principiul că întotdeauna este loc pentru mai bine. O schemă de eficientizare care să cuprindă măsuri de reducere a birocraţiei, dar şi modificări ale organigramei şi scăderea numărului de funcţii de conducere poate fi binevenită în orice întreprindere, dacă eficientizarea îşi produce cu adevărat efectele. Lucru valabil şi în ceea ce priveşte Romsilva. Dar, din toate datele făcute publice, nu reiese deloc că reorganizarea Romsilva ar avea ca scop eficientizarea activităţii regiei. Avem mai multe argumente care susţin această afirmaţie. Reorganizarea Romsilva pune în pericol viitorul pădurilor româneşti!”, susţine Liviu Geană, lider de sindicat. Potrivit acestuia, Hotărârea de Guvern propusă spre consultare publică de către ministrul Mediului este o succesiune de vulnerabilităţi: nu există niciun studiu de impact al măsurilor propuse; nu există un calcul al profitabilităţii regiei în situaţia în care proiectul va fi pus în practică; nu există un studiu al costurilor în situaţia grupării activităţilor la nivelul direcţiilor silvice; nu există nicio schemă de anticipare a relaţiilor de serviciu în cadrul acestor noi structuri; nu există nici măcar o minimă evaluare de tip costuri/beneficii.
Măsuri ineficiente, care satisfac doar dorința de control
„Propunerile de „reformare” ale ministrului mediului, apelor şi pădurilor nu au la bază nicio fundamentare, niciun studiu de impact economic, bugetar sau social, fiind bazate doar pe decizii politice, considerate evident eronate de majoritatea silvicultorilor specialişti în administrarea pădurilor şi ariilor naturale protejate. Dispariţia a peste 50% din actualele Direcţii silvice, cu referire la structurile de administrare judeţene validate în timp şi nu la numărul şefilor, care oricum sunt în mare parte puşi politic, va influenţa negativ calitatea administrării pădurilor statului, iar efectele vor fi semnificative asupra gestionării pădurilor, inclusiv în ce priveşte escaladarea tăierilor ilegale, prin scăderea capacităţii de control. Mai mult, propunerile pe care le face ministrul, între două activităţi de campanie electorală, privind reorganizarea pe tipuri de activităţi, sunt măsuri de centralizare care satisfac mai degrabă dorinţa de control a acestuia. Asemenea măsuri sunt aplicate doar când îţi propui să declari activităţile neprofitabile. Aşa se pregăteşte terenul pentru vânzarea sau preluarea unor active, pe care statul le declară la un moment dat „ineficiente”. Nu în cele din urmă, proiectul acestui ministru care ne calomniază și ne insultă neîncetat nu stabilește ce se va întâmpla cu cei peste 14.000 de angajați ai Romsilva! Preluarea angajaților dintr-o structură în alta se face prin Hotărâre de Guvern, nu prin regulamente și anexe, sau prin documente interne ale regiei. Ce se va întâmpla concret cu noi? Cum să credem cuvintele unui ministru care face parte dintr-un guvern care ne-a tăiat cu cinism 25% din venituri, deși promisese că nu va tăia niciun salariu al vreunui angajat din România?” spun sindicaliștii. B.P.
Articolul Silvicultorii clujeni sunt pregătiți de grevă apare prima dată în ziarulfaclia.ro.