May 3, 2025

La Cluj-Napoca, în Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față”, s-a dat startul Olimpiadei Naționale de Religie pentru cultele romano-catolic și greco-catolic, din perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, eveniment găzduit în acest an de Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. În prezența elevilor din toată țara, a însoțitorilor și profesorilor lor, festivitatea de deschidere s-a desfășurat în Catedrala Episcopului Iuliu Hossu, Cardinal și Fericit martir. Pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu care spunea „Credința noastră este viața noastră”, și pentru a putea spune și ei la fel, au pornit participanții la Olimpiada din acest an, 2025 – Anul „Cardinal Iuliu Hossu” (la nivel național).

Prezent ca reprezentant al Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Preasfinția Sa Cristian, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș a rostit la început o rugăciune de binecuvântare. A urmat festivitatea, și apoi, Sfântul Liturghie, care i-a avut la masa de altar pe Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și pe Preasfinția Sa Cristian. S-au aflat în Catedrală și invitați speciali, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, ai Prefecturii Cluj și ai Primăriei Cluj-Napoca.

Prof. Simona Gruian, director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” a mulțumit oaspeților din întreaga țară, că au venit la „un moment deosebit de întâlnire și celebrare a valorilor noastre comune”. Le-a urat bun venit la Cluj, mărturisind: „Este o mare onoare pentru noi ca în anul 2025, declarat prin lege Anul «Cardinal Iuliu Hossu», și An Jubiliar al Speranței, să vă primim în calitate de organizatori ai acestei competiții, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Jud. Cluj”. După rugăciunea de binecuvântare a Preasfinției Sale Cristian, oficialitățile prezente au adresat, elevilor mai ales dar și însoțitorilor lor, mesaje de susținere și încurajare.

Maria Forna, prefectul județului Cluj, a și-a exprimat bucuria de a avea alături „tinerii talentați și pasionați de cunoașterea spirituală, dar și pe dascălii dedicați și pe părinții care vă susțin în această frumoasă călătorie a credinței. Religia, în esența sa, ne conectează la valorile fundamentale ale umanității, iubire, compasiune, respect și înțelegere. Ea ne oferă un cadru moral solid și ne ghidează pașii în construirea unei societăți mai bune și mai armonioase. Prin studiul aprofundat al religiei, nu doar că ne îmbogățim cunoștințele, dar ne și deschidem inimile către înțelegerea diversității spirituale și culturale care ne înconjoară. Această olimpiadă nu este doar o competiție, este și o oportunitate de a împărtăși idei, de a lega prietenii și de a crește împreună în spiritul credinței”. A adăugat: „Județul Cluj are o istorie bogată în tradiții religioase și culturale, fiind un loc în care conviețuiesc armonios diverse culte și minorități. Sper ca timpul petrecut aici să vă inspire și să vă ofere o perspectivă valoroasă asupra importanței dialogului interconfesional și al respectului reciproc.”

Anca Cristina Hodorogea, inspector școlar general adjunct, în numele Inspectoratului Școlar Județean Cluj a adresat participanților la olimpiadă un salut călduros și urarea de bun venit la Cluj-Napoca. A spus: „Într-un oraș în care conviețuiesc culturi, confesiuni și tradiții, Olimpiada de Religie devine un prilej de dialog al sufletelor și de comuniune în credință, dincolo de diferențe. Este cu atât mai potrivit ca această Olimpiadă să se desfășoare la Cluj, un loc în care Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică are rădăcini adânci, le sunt moștenire valori, martiri, școli și suflete care au apărat credința și cultura românească în vremuri de încercare. (…) Clujul vă întâmpină nu doar cu instituții de prestigiu, ci și cu ospitalitatea și căldura unei comunități care prețuiește valorile pe care voi, elevi și profesori, le reprezentați cu cinste. Vă îndemn să trăiți această experiență nu doar ca o competiție, ci ca o sărbătoare a comuniunii și a prieteniei sub semnul Luminii lui Cristos”.

Romeo Moșoiu, consilier al Ministerului Educației și Cercetării, în calitate de Președinte executiv al Comisiei Centrale, i-a numit pe toți elevii olimpici prezenți „fericiți câștigători ai acestei olimpiade și cei care zilele acestea veți lega multe prietenii, veți petrece timp frumos la Cluj și cu siguranță veți pleca acasă mult mai îmbogățiți atât spiritual cât și cultural”. I-a îndemnat să dea slavă lui Dumnezeu pentru toate lucrurile bune care li s-au întâmplat, să fie recunoscători preoților, profesorilor și mai ales părinților care i-au crescut și i-au îndrumat. Le-a urat să rămână „vii și mărturisitori în credința creștină” și să nu uite că: „voi, cei care îl mărturisiți pe Mântuitorul Isus Cristos, sunteți cei care preluați flacăra credinței de la profesorii voștri, de la preoții cu care aveți o colaborare deosebită.”

Olimpiada Națională de Religie, cultele romano-catolic și greco-catolic de limbă română din acest an, găzduiește 191 de elevi din întreaga țară, cărora li se alătură 22 de profesori însoțitori, un total de 19 județe participante. Întreaga activitate a fost gestionată de către Comisia Centrală, numită prin decizia Ministerului Educației, al cărui președinte onorific este Preasfinția Sa Claudiu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Cherla. Festivitatea de premiere se desfășoară sâmbătă, 3 mai, începând cu ora 11.00, în Auditorium Maximum a UBB. Evenimentul onorează eforturile și realizările excepționale ale elevilor participanți.

V.S.

Articolul Olimpiada Națională de Religie romano-catolică și greco-catolică la Cluj-Napoca – aspecte de la deschiderea oficială apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *