February 28, 2024

În seara de 19 ianuarie 2024, la Auditorium Maximum, Filarmonica de Stat „Transilvania” va oferi publicului un spectacol de excepție sub bagheta maestrului Paul Mann, acompaniată de soprana de renume, Julia Sophie Wagner. O seară dedicată muzicii sub semnul eleganței și profunzimii artistice.

Programul Serii va consta în Ultimele Patru Lieduri de Richard Strauss, patru bijuterii muzicale scrise pe versurile poeților Hermann Hesse și Joseph von Eichendorff, oferind o lumină crepusculară și o finețe extraordinară asupra cuvintelor. Programul va continua cu Simfonia nr. 2 în Mi Bemol Major, op.63, de Edward Elgar. Completă pe 28 februarie 1911 și premiată la Festivalul Muzical de la Queen’s Hall pe 24 mai 1911, această simfonie reprezintă un „pelerinaj pasional al sufletului”. Dedicată memoriei Majestății Sale Regele Edward al VII-lea, aceasta este ultima simfonie completată de Elgar.

Julia Sophie Wagner

Julia Sophie Wagner, o soprană remarcabilă, își găsește rădăcinile artistice în muzica lui Johann Sebastian Bach. Cunoscută pentru prietenia sa îndelungată și strânsă cu Corul de Băieți al St. Thomas din Leipzig și Orchestra Gewandhaus, Wagner aduce o pasiune unică în interpretarea sa. În sezonul viitor, se va afla în două turnee alături de Berlin Academy of Ancient Music și RIAS Chamber Choir, demonstrând un angajament continuu față de muzica barocă.

De asemenea, Julia Sophie Wagner se pregătește să înregistreze Mesele Luterane pe CD și DVD alături de Rudolf Lutz și Bach Foundation St. Gallen. Un semn al recunoașterii sale în lumea muzicii clasice este numirea sa în 2021 în consiliul director al Neue Bachgesellschaft e.V.

Invitațiile sale la evenimente precum Bachfest Leipzig, Thüringer Bachwochen, Oregon Bach Festival, și Hong Kong Bachfest atestă versatilitatea sa, participând atât ca solistă alături de diverse ansambluri, cât și cu programele sale unice.

Dirijorul Paul Mann: Energie și pasiune pe scena internațională

Paul Mann, dirijorul care va conduce această seară memorabilă, este o forță recunoscută în lumea dirijatului. Intrat în atenția publicului internațional în 1998 odată cu câștigarea Premiului I la Concursul de dirijat „Donatella Flick”, Mann și-a clădit o carieră impresionantă.

Debutul său cu London Symphony Orchestra, urmat de proiecte notabile precum Concertul Centenarului Duke Ellington și colaborarea cu legendara trupă rock Deep Purple, au consolidat reputația sa. Proiecte de amploare, precum înregistrarea de studio a Concertului lui Jon Lord cu Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, demonstrează abilitățile sale artistice și varietatea repertoriului său.

Colaborarea îndelungată cu compozitorul Jon Lord a atins apogeul în 2014, într-un concert spectaculos la Royal Albert Hall, în memoria acestuia. Mann aduce astfel o energie și pasiune aparte în interpretarea orchestrată, construind poduri între genuri și epoci.

Seara va debuta cu „Ultimele Patru Lieduri” de Richard Strauss, o mărturie muzicală emoționantă și contemplativă, în care compozitorul își ia rămas bun de la o lume apusă. Julia Sophie Wagner va da viață acestor lieduri, aducând sublimitate și sensibilitate în fiecare notă.

A doua parte a serii va fi dedicată Simfoniei nr. 2 în Mi Bemol Major, op.63 de Edward Elgar. O operă profundă și personală, simfonia explorează culorile și emoțiile într-un mod inconfundabil. Sub bagheta lui Paul Mann, Filarmonica de Stat „Transilvania” va transforma această partitură într-o călătorie sonoră captivantă.

Foto: Cristina Radulescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *