Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a avertizat că unitățile administrative fac parte din diverse asociații care sunt finanțate din bugetele locale și care au angajați cu salarii care nu supuse la niciun fel de grilă.
„Fiecare localitate finanțează o sumă pentru astfel de asociații care au zeci de angajați și pentru care nu există interdicția de a angaja unu la cinci. Astăzi, la cinci oameni care pleacă de la stat pot angaja unu. L-am văzut pe domnul Bolojan vorbind de ATOP, dar sunt mult mai multe asociații care nu se subordonează legilor care reglementează angajările. Mai mult, se întâmplă ca directorul unei instituții să fie președinte la o asociație care e finanțată de instituția pe care o conduce și primește bani din ambele părți. Poate lua directorul pe lângă salariu, încă o indemnizație. Ele pot să dispară. Aceste sume luate de la entități publice pleacă la asociații și nu se mai supun la nicio regulă de cheltuire. Dacă un director vrea să facă parte dintr-o asociație să facă muncă benevolă pentru că tu primești salariu de la instituția pe care o conduci”, a spus Alin Tișe.
El a spus că dacă s-ar renunța la aceste finanțări s-ar face multe economii la nivel național.
Din bugetul Consiliului Județean Cluj pleacă anual contribuţii la asociaţii de structură ONG şi fundaţii, în care judeţul este membru. În total, Consiliul Judeţean Cluj a plătit, în 2024, în jur de 6,8 milioane de lei(1,4 milioane de euro) de la bugetul judeţului, sub formă de cotizaţii la asociaţiile şi fundaţiile în care este membru.
Cea mai mare cotizaţie anuală plătită de CJ, în numele judeţului Cluj este de 3.427,20 mii lei de lei şi merge către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. (ADR-NV). ADR este agenţia prin intermediul căreia Consiliul Judeţean a avut acces, până acum, la cele mai mari fonduri pentru proiectele sale cu bani europeni. Tot o cotizaţie de peste un million de lei a fost aprobată pentru Asociația Produs de Cluj, care primeşte din partea CJ 1700 mii lei.
O altă contribuție va fi plătită la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj – 700 mii lei.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Eco-Metropolitan Cluj s-a constituit în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare a localităţilor pe raza de competenţă a unităţilor administrativ – teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional înființării, modernizării și/sau dezvoltării a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia.
De asemenea, CJ Cluj mai contribuie cu 7,5 milioane de lei la Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România.
Articolul Soluția propusă de Alin Tișe pentru a scădea cheltuielile statului apare prima dată în ziarulfaclia.ro.