O cunoscută asociație cu profil social și medical din Cluj-Napoca va primi statut de utilitate publică. Organizația non profit clujeană urmează să obțină această recunoaștere prin hotărâre de Guvern.
„Având în vedere faptul că activitatea desfășurată de Asociația ”Sfântul Nectarie” Cluj se circumscrie sferei de competență a Ministerului Sănătății, Secretariatul General al Guvernului, prin adresa 20/6494/M.A./22.02.2024, a înaintat Ministerului Sănătății, spre analiză, documentația prezentată de către asociație”, se arată în proiectul de hotărâre.
Prin Asociația ”Sfântul Nectarie” Cluj, de 12 de ani, se desfășoară mai multe proiecte medicale și sociale, dintre care cel mai cunoscut este Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, spital care a împlinit în anul 2023, 10 ani de la debutul activității medicale și primirea primului pacient.
Asociația acordă pacienților un tip de îngrijire care combină intervenții și tratamente având ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților și familiilor acestora, pentru a face față problemelor asociate cu boala amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și a altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale și mai mult decât atât pentru îngrijirea pacienților cu mijloacele de tratament disponibile, atunci când nu mai este posibilă îmbunătățirea prognozei fatale a stării de boală, precum și îngrijirile acordate în apropierea decesului.
În cei aproape 11 ani de funcționare, Centrul „Sfântul Nectarie” a asistat gratuit un număr de peste 6500 pacienți, provenind din 37 de județe ale țării, cu un impact major mai ales pentru întreaga zonă de Nord-Vest a României. Durata medie de spitalizare a fost de 18,52 zile, iar rata de utilizare a paturilor a trecut de 90%. În total, au fost oferite un număr de peste 115.000 de zile de îngrijire, ceea ce înseamnă peste 315 de ani de slujire a bolnavului.
Spitalul și-a deschis activitatea având un număr de 20 de paturi autorizate în regim de spitalizare continuă, în specialitatea îngrijiri paliative. Solicitările tot mai numeroase au făcut ca în anul 2016 și 2017 să fie autorizate încă un număr de 20 de paturi. În 2023, s-au depus actele pentru suplimentare cu 8 locuri, toate saloanele nou obținute fiind făcute pe seama schimbării de destinație și conformație/dotare a unor spații deja existente. Paturile au fost autorizate în luna iunie, astfel că la momentul actual, capacitatea Centrului este de 48 de locuri.
Lista de așteptare deosebit de încărcată
Întrucât din cauza listei de așteptare deosebit de încărcate, foarte mulți pacienți nu ajung să beneficieze de serviciile de îngrijiri paliative în regim de spitalizare continuă, în 2015 s-a înființat serviciul de îngrijiri paliative la domiciliu. Astfel, până la internare, după externare sau independent de acestea, pacienții cu boli cronice progresive pot primi tratament medicamentos de specialitate la domiciliul lor.
În anul 2020, din cauza faptului că mulți pacienți ajungeau cu întârziere la internare și pentru eficientizarea indicatorilor de utilizare a serviciului, s-a achiziționat o ambulanță tip A1 – transport neasistat, ce servește în mod gratuit nevoile de deplasare ale pacienților de la sau spre domiciliu și interspitalicesc. Precizăm faptul că acest serviciu nu este contractat prin C.A.S., iar achiziționarea autoutilitarei și dotarea ei s-au făcut pe cheltuiala Asociației.
Parteneriate
Pe lângă activitatea spitalicească, Asociația a dezvoltat o serie de programe și parteneriate ce vizează formarea personalului medical la toate nivelurile. Astfel, încă din 2013, centrul a permis efectuarea stagiilor de practică pentru studenții facultăților de medicină, asistenți medicali licențiați, teologie, psihologie și asistență socială. Din anul 2015, Asociația a început pregătirea primelor serii de medici specialiști care să susțină examenul de atestat în îngrijiri paliative, spitalul fiind singurul centru educațional acreditat de Ministerul Sănătății din zona județului Cluj, iar cadrele diactice formatoare fiind angajați ai instituției și, totodată, asistenți universitari în cadrul Catedrei de Medicină Paliativă de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. În anul 2016, a debutat programul de formare pentru calificarea de infirmieri, iar 2 ani mai târziu a început pregătirea asistenților medicali pentru specializarea îngrijiri paliative. Tot în 2018, pentru a putea acoperi nevoia de resursă umană cu atitudini creștine și aptitudini specifice, s-a înființat Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” – specializarea asistent medical generalist – care este deja la a treia promoție. Traseul preocupărilor educaționale a culminat cu intrarea spitalului în circuitul universitar, în anul 2020, prin înființarea Catedrei de Medicină Paliativă din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Centrul devenind loc de desfășurare a lucrărilor practice pentru studenții facultăților de medicină generală, asistenți medicali licențiați și balneofiziokinetoterapie.
Recunoașteri
De-a lungul existenței, Centrul a primit o serie de recunoașteri, printre care menționăm Premiul de Excelență la categoria „Sănătate” în cadrul Galei Premiilor Media Pentru Excelență – ediția a XIV-a (2017) și Premiul de Excelență la categoria „Ocrotirea pacienților” din cadrul Galei Elitelor Medicale Transilvane (2018). De asemenea, în anul 2023, cu ocazia împlinirii unui deceniu de funcționare, spitalul a primit o Diplomă de Excelență din partea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială.
Un fapt inedit în peisajul spitalelor românești este întâlnirea anuală cu aparținătorii pacienților decedați în cursul ultimelor 12 luni, moment de reculegere în care ÎPS Mitropolit Andrei oficiază o rugăciune comună pentru aceste persoane. De fiecare dată, în ziua Sf. Ier. Nectarie, în 9 noiembrie, peste 400 de aparținători participă la acest moment, fapt care se poate interpreta și ca un feed-back pozitiv în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite. Un alt aspect important este și faptul că în decursul activității, spitalul s-a ocupat integral (întocmire acte, achiziționare produse și efecte funerare, loc de veci, slujba înmormântării) și din resurse proprii de înhumarea unor pacienți – cazuri sociale, care nu au avut aparținători.
De asemenea, tot din resursele proprii sau prin sprijinul activității serviciului de voluntariat, se plătesc taxele necesare în vederea obținerii statutului de asigurat pentru pacienții care nu au nicio formă de asigurare și care, altminteri, deși au nevoie de asistență în fazele avansate ale unei boli incurabile, nu pot fi internați în formă de spitalizare continuă.
Utilitatea Asociației a fost dovedită și în pandemia SARS-CoV2, când spitalul a donat Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj un monitor de funcții vitale și suma de 50.000 lei.
Sprijin pentru Ucraina
Tot astfel, la debutul războiului din Ucraina, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” a colectat, triat și transportat medicamente și materiale tehnico-sanitare de peste 160.000 lei și a oferit locuri de cazare în cadrul spitalului pentru pacienții refugiați cu boli incurabile.
De precizat este și faptul că asociația este acreditată social de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, având și licența de funcționare 000972 din 19.08.2020, pentru serviciul Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” – cod serviciu social 8710 CRMS-II.
Pentru păstrarea gratuității serviciilor și în scopul creșterii continue a calității acestora, Asociația a încheiat contracte și a dezvoltat parteneriate cu: Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială și Direcția de Asistență Socială și Direcția de Sănătate Publică Cluj. De asemenea, deoarece decontările C.A.S. Cluj acoperă doar 80% din salarii (rămânâd în seama asociației celelate cheltuieli, așa cum se poate observa din bilanțurile prezentate), Asociația organizează frecvent evenimente culturale și sociale cu scop caritabil, în vederea strângerii de fonduri care să garanteze gratuitea serviciilor și să nu pună nicio presiune financiară pe o serie de pacienți oricum epuizați (și) financiar.
Centru pentru copii
Întrucât spitalul de îngrijiri paliative din cadrul Asociației poate asista doar pacienți adulți, anul acesta a demarat procedurile pentru înființarea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, în localitatea Sânnicoară, proiect care se va finaliza până în anul 2025. La ora actuală, lucrându-se la construcția spitalului. Acest Centru este o investiție majoră de interes regional și național prin care Asociația dorește să răspundă cât mai bine nevoilor prezente, pentru acest tip de îngrijire al copiilor.