July 20, 2024

India obține primul Trofeu Transilvania în 2013, la cea de a 12-a ediție a festivalului. La 11 ani distanță, în 2024, India primește al doilea Trofeu Transilvania, de  data aceasta pentru Fetele tot fete, regia Shuchi Talat, pe o temă de actualitate, relația mamă-fiică, diferențe de mentalitate, dorința tinerei de a iubi și de a fi iubită, dar și dorința mamei de a deține controlul.

Rămân la premiile importante, adevărul este că toate sunt importante în felul lor, pentru a le menționa la cald, sunt la câteva minute de terminarea Galei de decernare a premiilor. Caz în care trebuie să le amintesc pe următoarele: premiul pentru cea mai bună regie: Sebastian Quebrada (Celălalt fiu, Columbia) *  Premiul Special al Juriului: Fata îndărătnică (India, regia Vinothraj Palani) * Premiul pentru cea mai bună interpretare: Hassa Pourshirazi (din Bătrânul burlac, Iran, regiaOktay Baraheni).

Frate de-o vară, trei premii!

Producția regizorului Joren Molter, Frate de-o vară (Olanda), obține nu mai puțin de trei premii: Mențiunea Specială a Juriului: actorii Jarne Heylen și Joel in t Veld; Premiul Publicului (l-am aniticipat încă din edițițiile de vineri și sâmbătă a Făcliei) și Premiul Juriului Ecumenic, premiu nou în festivalul clujean.

Alte premii…

Premiul pentru cel mai popular film românesc din festival: Moromeții 3 (România, 2024, regia Stere Gulea) * Premiul secțiunii What s Up Doc?: KIX (Ungaria, regia David Mikulan, Revesz Balint) * Mențiunea Specială a Juriului What s Up Doc?: La Reine (Cehia, regia Nikola Klinger) și Alice On&Off (România, regia Isabela Țenț) * Mențiunea Specială a Juriului Ecumenic: Unde merg elefanții (România, regia Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga) * Rezidență de creație pentru un proiect din Drama Room: The Group, regia Conrad Mericoffer) * Mențiune Specială din cadrul Bursei Alex leo Șerban: Mara Bugarin.

Zilele Filmului Românesc

Premiul ZFR pentru scurtmetraj: Flori, fete și băieți (regia Simona Borcea) * Premiul ZFR pentru debut: Alice On&Off (regia Isabela Țenț) * Mențiunea Specială a Juriului pentru lungmetraj: Weekend în familie (regia Mihnea Toma) * Premiul ZFR pentru lungmetraj: Clasat, regia George ve Ganaeaard și Horia Cucută * Premiul de Excelență: actrița Catrinel Dumitrescu (prima repartiție la Teatrul Național cluj-Napoca).

Tudor Giurgiu, Ordinul Cultural  în grad de Cavaler

Ministrul Culturii, doamna Raluca Țurcan, i-a înmânat regizorului și președintelui de festival Ordinul Cultural în grad de Cavaler pentru Artele spectacolului” din partea președintelui României, gest de apreciere pentru ”Contribuția adusă la promovarea culturii noastre naționale, ca moștenire comună a umanității”.

Momentul muzical a fost oferit de taraful Lăutarii de mătasă, condus de Bogdan Mihai Simion.

Scurte constatări…

Sala Naționalului clujean a fost, din păcate, cam goală, multe scaune goale, lume puțină, motivat aș spune, gândindu-mă numai la meciul România vs Belgia, la programarea galei sâmbătă, la Rusalii și un weekend prelungit pentru români.

Dacă 2024 a fost săfie Focus Japonia, 2025 va fi Focus Marea Britanie, dar alte constatări voi prezenta în ediția print și online de marți 24 iunie.

Demostene Șofron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *