April 18, 2025

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a anunțat sâmbătă în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja că instituția pe care a conduce încearcă să obțină cu sprijinul ministerului de resort și al Guvernului a unei finanțări nerambursabile pentru stația de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor din județul Cluj. El a precizat că în momentul de față, fiind vorba de o tehnologie nouă, nu este prinsă în actele normative pentru a primi finanțări.

În cadrul acestei veritabile revoluții verzi pe care am declanșat-o la Cluj, legată de valorificarea deșeurilor prin producerea de energie curată, ne dorim să acoperim din fonduri nerambursabile o parte din costurile aferente stației de dezintegrare moleculară implementată la CMID, iar domnul ministru Burduja și-a declarat sprijinul, cu atât mai mult cu cât soluția pe care noi am adoptat-o la Cluj e una românească, ce ar putea fi diseminată, ca o bună practică, în întreaga țară.

În același timp, în contextul în care soluția dezintegrării moleculare este de ultimă oră și, din acest motiv, nu a fost încă avută în vedere de legislația românească în vigoare, ministrul energiei Sebastian Burduja și-a declarat întreaga disponibilitate de a sprijini Consiliul Județean Cluj prin completarea, în acest sens, a legislației din domeniu”, a declarat Alin Tișe.

Cu un cost de cca. 10 milioane de euro, stația de dezintegrare moleculară va fi dată în funcțiune de Consiliul Județean Cluj în luna martie 2025. Instalația va produce până la 3,5 mw/oră iar energia produsă de aceasta va acoperi în întregime consumul Consiliului Județean și al entităților care funcționează sub autoritatea acestuia, cum sunt stadionul Cluj Arena, Aeroportul Internațional Avram Iancu și toate celelalte instituții subordonate. Alin Tișe speră ca sistemul să fie extins la nivelul țării pentru că o stație similară cumpărate din străinătate costă 100.000.000 euro în timp ce instalația pentru CMID Cluj realizată de o companie românească va costa 10.000.000 euro.

Sebastian Burduja a declarat că ministerul pe care-l conduce va avea toată disponibilitatea de a finanța acest gen de investiții pentru că se înscrie în trendul mondial în ceea ce privește conceptul „deșeu-energie”. El a spus că la București încă se duce gunoiul la groapă în timp ce orice oraș civilizat încearcă să transforme deșeurile în energie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *