Ziarul Făclia a încercat,duminică, să surprindă pulsul procesului electoral în câteva comune din judeţul Cluj, pentru a vedea ce aşteptări au oamenii de la aceste alegeri locale și europarlamentare.
În trei comune clujene, alegătorii au votat ca înainte de 1989. Și asta pentru că în cursa electorală s-a înscris un singur candidat. În zona de munte oamenii au votat pentru ca și ulițele din comunele lor să fie aduse în secolul XXI. La Poiana Horea au fost săteni care au mers la vot în speranța ca și la gospodăriile lor va ajunge curentul electric. În comunele Recea Cristur, Pălatca și Ciucea în cursa pentru fotoliul de primar s-a înscris un singur candidat.
Duminică 9 iunie 2024. Zi de alegeri pentru europarlamentare și locale. E ora 12. E forfotă la Secția de votare 598 amenajată în incinta Școlii din satul Ciubanca. Localitatea face parte din comuna Recea Cristur, alături de satele Căprioara, Elciu, Ciubăncuța, Escu, Jurca, Osoi și Pustuța. La Ciubăncuța sunt înscrise pe listele electorale 136 de persoane. Un grup de șase persoane se afla în fața școlii și aștepta să intre la urne. Oamenii au spus că s-au mobilizat să voteze pentru că sunt mulțumiți de modul în care este condusă comuna de 20 de ani de același primar. „Școlile sunt puse la punct, străzile sunt asfaltate iar când e vorba de asistență medicală nu ne facem griji pentru că avem medic în comună”, ne spune un alegător. Întrebat de ce crede că nu au fost mai mulți candidați pentru funcția de primar, săteanul a spus că și dacă erau alți competitori nu aveau șanse în fața actualului primar pentru ca acesta este apreciat pentru realizările de până acum.
„A fost activ primarul și în acea ce privește fondurile europene pentru că a implementat mai multe proiecte cu fonduri UE”, a spus un alt localnic.
În comuna Recea Cristur au drept de vot 962 de persoane iar până la ora 18 și-au exprimat opțiunea electorală 62 la sută dintre alegători.
La Poiana Horea oamenii încă așteaptă electrificarea
În comuna Beliș a fost o competiție destul de strânsă pentru funcția de primar deoarece edilul în funcție Viorel Matiș nu a mai putut candida întrucât a avut condamnare penală.
Duminica la Beliș e piață mare. Lumea se adună din toate cătunele să-și cumpere alimente și diverse bunuri. Și de data aceasta mulți moți au ales să meargă mai întâi la piață după care să își exprime opțiunea electorală. De aceea, la unele secții de votare din comună s-a aglomerat după amiază.
La secția de votare de la Școala din Poiana Horea la ora 16 erau aproximativ 10 persoane care așteptau să intre la urne. Aici au fost înscriși pe listele electorale 252 de persoane iar până la ora 16 votaseră puțin peste 100 de săteni. Oamenii speră ca noul primar să le asfalteze ulițele pentru că în afara de drumul național care străbate localitatea, restul drumurilor sunt doar pietruite. Poienarii mai spun că așteaptă ca noul edil să îi ajute și pe cei care nu au încă energie electrică. „Sunt gospodării care nu au curent electric în secolul XXI. Sperăm ca și acești oameni să se bucure de curent electric într-o bună zi”, ne-a spus un alegător. Oamenii din Poiana Horea afirmă că problema cea mai mare cu care se confruntă e legată de situația juridic a peste 2000 de hectare de teren care în urma unui proces au intrat în proprietatea comunei Horea, județul Albă. Terenul obținut de comuna Horea include și 80 de hectare de teren pe care se află casele și gospodăriile a peste 20 de familii.
Ei speră ca problema să fie rezolvată de noul primar deoarece această situație juridică a terenurilor îi afectează foarte mult pentru că localitatea lor face parte din comuna Beliș iar terenurile au devenit proprietatea comunei Horea.
Un singur candidat și la Ciucea
Și în comuna Ciucea alegătorii nu au avut alternativă la votul pentru funcția de primar. Cu toate acestea, oamenii s-au mobilizat la vot pentru a-i asigura încă un mandat de patru ani actualului edil. Calea Lată este un stat din Comuna Ciucea și care este situat pe drumul județean 191 D, care face legătura cu județul Sălaj. Secția de votare 413 a fost amenajată la Școala cu clasele I-IV din localitate Aici sunt înscriși 186 de alegători pe listele electorale iar până la ora 18 s-au prezentat la vot 74 de persoane. Localnici spun că nu au ce să-i reproșeze actualului primar, precizând că problema cea mai mare a localității este depopularea. „Nu știm dacă acest fenomen ține numai de primar”, a spus un localnic.
Vot consecvent
Și celelalte comunele din județ s-a votat cu speranța că va fi mai bine în comunităților locale.
Au trecut repede patru ani de la ultimele alegeri, își spuneau ieri mulți tineri și vârstnici prezenți la urnele de vot din cele 75 de comune ale Clujului, timp în care vreo doi ani au fost ai suferințelor și restricțiilor provocate de…măștile planetarei pandemii.
A fost un mandat electoral suficient de greu pentru cei ce au primit girul democratic să conducă satele, comune și orașele noastre, dar și perioada ultimilor doi ani când au fost obținute multe investiții locale din fonduri guvernamentale și europene.
Firesc că aceste sume, dirijate în special pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii locale, au fost atrase prin chibzuința cu care primarii și consiliile locale au știut să-și genereze proiecte eligibile, pentru care mulți au și fost…răsplătiți prin voturile obținute la scrutinul electoral încheiat în această a doua duminică de vară.
Și cum este bine cunoscut, în mediul rural majoritatea votanților îți exercită acest drept constituțional după ce se termină slujbele la lăcașele de rugăciune, ocazie cu care mass media, în speță ziarul Făclia, nu ezitat să nu rețină câte ceva din gândurile, dorințele și chiar opțiunile mandatării viitorilor manageri ai comunităților lor.
La Jucu, am abordat un cunoscut om din domeniul sportului, adică dl. Sever Ban, antrenor emerit la disciplina box, care nu avea emoția din jurul ringului în care tinerele sale pugiliste au adus în țară titluri de vice-campioane ale Europei, ci satisfacția că a putut vota omul potrivit, pentru treburile ce vor aduce prosperitate comunei, adică pe actualul primar în funcție, Dorel Valentin Pojar.
Am analizat toate proiectele importante finalizate de bunul nostru gospodar, între care multe de interes social, dar și sportiv cum este sala polivalentă în care este rezervat și spațiu pentru sportul de performanță.
Fără a avea întrebările unui exit – poll, la Chiuiești, dl. Gavril Glodean, a început dialogul prin a mulțumi dlui Gavril Mihuț că a acceptat încă o candidatură la fotoliul de primar. Ne spune dl. Glodean că această comună de pe brâul cu Maramureșul și Bistrița- Năsăud, este condusă de 28 de ani de primarul Gavril Mihuț, timp în care au fost rostuite cele mai valoroase proiecte în infrastructura comunei. Cum să nu votăm un primar care a și primit câteva onoruri de la forurile competente, între care și Diplomă de Excelență pentru modul exemplar în care și-a gospodărit comuna?. Pentru parlamentarii europeni avem mai mari pretenții în sensul de a egaliza drepturile fermierilor români cu cei ai țărilor mai mult dezvoltate, inclusiv drepturile la muncă și retribuții ne diferențiate, pentru aceeași muncă, acolo și aici.
Urcând în Apuseni, ne-am oprit la Mărișel, o comună plină de șantiere în ultimii ani, cu asfaltări pe toate drumurile lui Avram Iancu și a celor ce au luptat pentru idealurile revoluției sale.
Aici l-am abordat pe mai tânărul Andrei Marian Stan, care a ținut să ne convingă că de opt ani este liniște și pace în Mărișel, că se dezvoltă destul de bine, pe multiple planuri această pitorească zonă montană, tocmai prin priceperea și strădania primarului, Viorel Ghic, care are un colectiv bine format cu care reușește să asculte, dar să și rezolve problemele tinerilor și vârstnicilor din Mărișel. Am votat și pentru Parlamentul European, în dorința ca cei 33 de reprezentanți ai României în acest forum continental, să ne integreze perfect, inclusiv cu diplomele de studii și în spațiul Șchengen.
Dumitru VATAU
C .PURIȘ