June 16, 2024

Miercuri s-a inaugurat noul terminal de plec─âri al Aeroportului Interna╚Ťional ÔÇ×Avram IancuÔÇŁ din Cluj, ocazie la care au participat pre╚Öedintele Senatului, Nicolae Ciuc─â, prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, eurodeputa╚Ťii PNL Daniel Buda ╚Öi Rare╚Ö Bogdan, primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Cluj, Alin Ti╚Öe. De asemenea au fost prezen╚Ťi Mitropolitul Clujului, IPS Andrei ╚Öi Episcopul greco-catolic, Claudiu Lucian Pop.

├Än deschiderea evenimentului, David Ciceo, directorul aeroportului, a declarat c─â investi╚Ťia s-a ridicat la aproximativ 366 de milioane de lei, proiectul primind finan╚Ťare din fonduri europene, bugetul de stat ╚Öi fonduri proprii prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014 ÔÇô 2020. Concret, parametrii tehnici includ extinderea terminalului plec─âri cu 7.200 de metri, structurarea fluxurilor la por╚Ťi ╚Öi culoare pentru spa╚Ťiile Schengen ╚Öi non ÔÇô Schengen, alte trei fluxuri noi de securitate, dotate cu echipamente de control, de ultim─â genera╚Ťie. De asemenea proiectul include extinderea platformei de sta╚Ťionare a aeronavelor cu 9.000 mp.

Deziderat ambi╚Ťios: 7 milioane de pasageri ├«n urm─âtorii 7 ani

Ca urmare, timpii de a╚Öteptare ai pasagerilor, precum ╚Öi timpii de procesare a bagajelor s-au scurtat substan╚Ťial. ÔÇ×Terminalul este o infrastructur─â de care vor beneficia to╚Ťi locuitorii Regiunii Nord-Vest ÔÇô a precizat David Ciceo. Proiectul a demarat ├«n mai 2023 ╚Öi ├«ntr-un an a fost finalizat. Proiectul ÔÇ×Extindere Terminal Pasageri Plec─âri pe latura de NordÔÇŁ, are o valoare total─â de 365.708.900 lei, din care valoarea cofinan╚Ť─ârii Uniunii Europene este de 129.619.000 lei. Capacitatea de procesare este de 4,5 milioane de pasageri. ├Än anul 2023 aeroportul a ├«nregistrat 3,2 milioane de pasageri, 70% dintre ace╚Ötia fiind pasageri pe zona Schengen, iar 30% pe zona non-Schengen. ├Äncep├ónd din 7 iunie, anul acesta terminalul va fi total opera╚ŤionalÔÇŁ. Complexul include 7 spa╚Ťii comerciale ╚Öi 2 saloane de business, urm├ónd ca ├«n luna iulie s─â se deschid─â alte 8 spa╚Ťii func╚Ťionale. Totalul spa╚Ťiilor comerciale func╚Ťionale va ajunge la 2.700 mpÔÇŁ. Directorul Ciceo a ad─âugat c─â de╚Öi aeroportul clujean a dep─â╚Öit anul trecut pragul de 3 milioane de pasageri, planul este acela de atingere a 7 milioane de pasageri ├«n urm─âtorii 7 ani. ÔÇŁVrem s─â construim ╚Öi un terminal CargoÔÇŁ, a spus Ciceo.

Un aeroport modern pentru o regiune tentant─â economic

Fiind invitat primul la cuv├ónt, pre╚Öedintele Senatului, Nicolae Ciuc─â, a declarat c─â finalizarea investi╚Ťiei ÔÇ×este o dovad─â a colabor─ârii coali╚Ťiei, este un un bun exemplu al dialogului purtat de autorit─â╚Ťile locale, o dovad─â elocvent─â a bunei rela╚Ťii existente ├«ntre pre╚Öedinte Consiliului Jude╚Ťean Cluj, Alin Ti╚Öe ╚Öi primarul Emil Boc, ├«ntre autorit─â╚Ťile locale ╚Öi cele centrale, intre conducerea aeroportului ╚Öi autorit─â╚Ťi. De asemenea constat o armonizare foarte bun─â ├«ntre implementarea fondurilor europene ╚Öi cele proprii. C├ónd avem un scop politic s─â asigur─âm stabilitate ├«n ╚Ťar─â, nu conteaz─â culoarea politic─â, important e s─â facem ce avem de f─âcut pentru oameniÔÇŁ. ├Än opinia pre╚Öedintelui Senatului terminalul aeroportului clujean este o nou─â poart─â spre spa╚Ťiul european, ce atrage noi facilit─â╚Ťi pentru pasageri, este cel mai clar semnal c─â economia se dezvolt─â solid. Noile lucr─âri simbolizeaz─â deschiderea spre noi oportunit─â╚Ťi economice ╚Öi consolidarea pozi╚Ťiei jude╚Ťului Cluj ca un hub de transport regional. Regiunea Nord-Vest este tentant─â economic ╚Öi turistic va atrage un flux mai mare de turi╚Öti, companii aeriene, oameni de afaceri, lucruri care se vor traduce ├«n cre╚Öetrea fluxului ╚Öi a num─ârului de zboruri pe acest aeroport. Asta va face Clujul mult mai accesibil pentru ├«ntreaga lumeÔÇŁ ÔÇô spus pre╚Öedintele Senatului.

La r├óndu-i, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat c─â proiectul realizat la Cluj este o investi╚Ťie strategic─â ├«n infrastructur─â. ÔÇ×Va fi un stimulent pentru companiile str─âine s─â ├«╚Öi deschid─â ├«n Cluj reprezentan╚Ťe, iar penrtu companiile rom├óne╚Öti s─â-╚Öi stabileasc─â ├«n Cluj filiale regionale sau s─â-╚Öi extind─â opera╚Ťiunile. Extinderea terminalului ├«nseamn─â un motor de cre╚Ötere economic─â. Fiecare investi╚Ťie dezvolt─â comunitatea local─â ╚Öi atrage bani la buget. Aeroportul clujean este un factor serios de dezvoltare ├«n regiuneÔÇŁ, a spus Ciolacu. Acesta a ad─âugat c─â proiectul, realizat ├«n bun─â m─âsur─â din fonduri europene, s-a bazat pe o colaborare ├«ntre un ministru social-democrat, al Transporturilor ╚Öi o administra╚Ťie local─â liberal─â.

Capacitatea de a te conecta cu lumea

Emil Boc, primarul muncipiului unde aeroportul ├«╚Öi are sediul, a men╚Ťionat c─â ÔÇ×Avantajele pe care Clujul le ofer─â atrage competitivitatea, iar ├«n ceea ce prive╚Öte dezvolatrea regiunii, aeroprotul este un factor decisiv, un element cheie. Nu numai c─â este principala poarta aerian─â de intrare ├«n Transilvania, dar dac─â un investitor vrea s─â deschid─â o afacere se uit─â care este capacitatea de a se conecta cu lumea. Lucrul acesta a venit ╚Öi pe fondul unei bune colabor─âri ├«ntre autorit─â╚Ťile locale ╚Öi guvern. Guvernul livreaz─â lucruri concrete pentru rom├óni, prin astfel de investi╚Ťii d─âm ╚Öansa rom├ónilor s─â aib─â o via╚Ť─â mai bun─â, aici acas─â. Noi, ca Prim─ârie, construim un Park&Ride. ├Än toamna acestui an va fi gata, asfel ├«nc├ót oamenii care vin din toat─â ╚Ťara s─â ├«╚Öi lase ma╚Öina aici ╚Öi s─â plece ├«n toat─â Europa, ├«n toat─â lumea. De asmenea facem metroul ╚Öi trenul metropolitan. Iar aici subliniez din nou buna cooperare cu GuvernulÔÇŁ, a mai spus Emil Boc.

Alin Ti╚Öe, pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean Cluj, institu╚Ťia ├«n subordinea c─âreia se afl─â aeroprotul, a precizat: ÔÇ×Este un moment de mare satisfac╚Ťie ╚Öi bucurie pentru c─â reu╚Öim s─â oferim Clujului, dar ╚Öi ├«ntregii ╚Ť─âri, un astfel de terminal. ├Än urma angajamentului care are ├«n vedere cre╚Öterea permanent─â ╚Öi dezvoltarea acestei por╚Ťi aeriene, avem acum ├«n fa╚Ť─â un aeroport care a ajuns, plec├ónd din plutonul aerog─ârilor din Rom├ónia, la primul loc ├«ntre cele regionale, dup─â Otopeni at├ót ├«n ceea ce prive╚Öte transportul de pasageri c├ót ╚Öi cel de m─ârfuri. Am sus╚Ťinut toate obiectivele de dezvoltare derulate de-a lungul anilor, doar contribu╚Ťia direct─â a Consiliului Jude╚Ťean la proiectele de la aeroport ridic├óndu-se, ├«ncep├ónd cu anul 2008, la peste 400 de milioane de lei, la care se adaug─â al╚Ťi aproximativ 30 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesareÔÇŁ .

Pe Aeroportul din Cluj-Napoca se reg─âsesc ├«nc─â din 2021 echipamente pentru controlul bagajelor de cabin─â ╚Öi de cal─â care folosesc tehnologie de tip computer tomograf. De altfel, Aeroportul din Cluj-Napoca a fost primul din Rom├ónia ├«n care pasagerii au putut trece de controlul de securitate f─âr─â s─â scoat─â laptopurile, telefoanele ╚Öi recipientele cu lichide din bagajele de cabin─â. Echipamentele de scanare pentru gen╚Ťile de cabin─â au fost integrate cu un sistem de returnare automat─â a t─âvilor. Lucr─ârile la terminal au fost realizate de UTI Construction and Facility Management, al─âturi de asocia╚Ťii BogÔÇÖArt ╚Öi ACI Cluj.

Beniamin Pascu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *