În 2022 Universitatea Sapientia a obținut un grant de digitalizare semnificativ, în valoare de 2,4 milioane de euro, pentru dezvoltarea cercetării și activității educaționale. Cu ajutorul grantului PNRR: „Fonduri pentru România modernă și reformată!”, instituția a realizat deja o serie de investiții, care le vor permite studenților să lucreze cu softuri și instrumente educaționale și de cercetare de ultimă generație, începând chiar din următorul semestru, și datorită cunoștințelor dobândite să devină specialiști mai competenți.
În prima fază de investiție a proiectului PNRR-14645945 numit Pregătirea instituției pentru profesiile digitale ale viitorului prin digitalizarea și modernizarea infrastructurii Universității “Sapientia”, la Miercurea Ciuc au fost achiziționate table interactive și au fost completate echipamentele IT și de bibliotecă, la Cluj-Napoca a fost modernizat aparatura studioului de film și fotografie, iar la Târgu Mureș au fost actualizate instrumentele laboratoarelor și echipamentele informatice, și a fost achiziționată o imprimantă 3D, se arată într-un comunicat al Universității Sapientia. Cu ajutorul acestui grant, Universitatea Sapientia are ca obiectiv creșterea nivelului de inovare și competitivitate prin dezvoltarea echipamentelor digitale. Universitatea a fost unul dintre câștigătorii apelului lansat de PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență al României), prin care a obținut un grant nerambursabil de 12.044.045,08 RON în perioada octombrie 2022 – decembrie 2025.
Potrivit aceluiași comunicat, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență lansat de Ministerul Educației, Universitatea Sapientia a câștigat o licitație de 2,4 milioane de euro pentru digitalizare, care va avea ca beneficiari peste 2.000 de studenți din Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe. Prin această investiție, studenții programului de studiu de licență Cinematografie, fotografie, media și masteranzii programului Studii de film din cadrul Facultății de Științe și Arte din Cluj-Napoca vor avea acces la echipamente de ultimă generație, având astfel posibilitatea de a folosi noile aparate atât la cursuri și seminare, cât și realizarea filmelor de diplomă. Pe lângă modernizarea sistemelor informatice, Facultatea de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc și-a dotat sălile de curs cu table interactive pentru a duce experiența de învățare la nivelul următor, iar biblioteca a fost utilată cu un scanner de cărți profesional pentru prelucrarea de înaltă calitate a materialelor didactice. În prima fază a achiziției, Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș a îmbunătățit experiența de învățare a studenților de la specializările de informatică și inginerie, întrucât și-a centrat achizițiile pe echipamentele din diverse laboratoare, la care a adăugat și o imprimantă 3D.
De asemenea, Universitatea se pregătește și pentru alte investiții în cadrul proiectului, cum ar fi achiziționarea de drone, softuri de interpretare lingvistică, echipamente high-tech, ochelari VR sau realizarea unui planetariu în Miercurea Ciuc. Deși primele investiții au fost finalizate abia în urmă cu aproximativ o lună, Universitatea Sapientia lucrează deja la publicarea anunțului privind achiziționarea altor echipamente.