February 29, 2024

├Än 2022 Universitatea Sapientia a ob╚Ťinut un grant de digitalizare semnificativ, ├«n valoare de 2,4 milioane de euro, pentru dezvoltarea cercet─ârii ╚Öi activit─â╚Ťii educa╚Ťionale. Cu ajutorul grantului PNRR: ÔÇ×Fonduri pentru Rom├ónia modern─â ╚Öi reformat─â!ÔÇŁ, institu╚Ťia a realizat deja o serie de investi╚Ťii, care le vor permite studen╚Ťilor s─â lucreze cu softuri ╚Öi instrumente educa╚Ťionale ╚Öi de cercetare de ultim─â genera╚Ťie, ├«ncep├ónd chiar din urm─âtorul semestru, ╚Öi datorit─â cuno╚Ötin╚Ťelor dob├óndite s─â devin─â speciali╚Öti mai competen╚Ťi.

├Än prima faz─â de investi╚Ťie a proiectului PNRR-14645945 numit ┬áPreg─âtirea institu╚Ťiei pentru profesiile digitale ale viitorului prin digitalizarea ╚Öi modernizarea infrastructurii Universit─â╚Ťii ÔÇťSapientiaÔÇŁ, la Miercurea Ciuc au fost achizi╚Ťionate table interactive ╚Öi au fost completate echipamentele IT ╚Öi de bibliotec─â, la Cluj-Napoca a fost modernizat aparatura studioului de film ╚Öi fotografie, iar la T├órgu Mure╚Ö au fost actualizate instrumentele laboratoarelor ╚Öi echipamentele informatice, ╚Öi a fost achizi╚Ťionat─â o imprimant─â 3D, se arat─â ├«ntr-un comunicat al Universit─â╚Ťii Sapientia. Cu ajutorul acestui grant, Universitatea Sapientia are ca obiectiv cre╚Öterea nivelului de inovare ╚Öi competitivitate prin dezvoltarea echipamentelor digitale. Universitatea a fost unul dintre c├ó╚Ötig─âtorii apelului lansat de PNRR (Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â al Rom├óniei), prin care a ob╚Ťinut un grant nerambursabil de 12.044.045,08 RON ├«n perioada octombrie 2022 ÔÇô decembrie 2025.

Potrivit aceluia╚Öi comunicat, ├«n cadrul Planului Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â lansat de Ministerul Educa╚Ťiei, Universitatea Sapientia a c├ó╚Ötigat o licita╚Ťie de 2,4 milioane de euro pentru digitalizare, care va avea ca beneficiari peste 2.000 de studen╚Ťi din Miercurea Ciuc, T├órgu Mure╚Ö, Cluj-Napoca ╚Öi Sf├óntu Gheorghe. Prin aceast─â investi╚Ťie, studen╚Ťii programului de studiu de licen╚Ť─â Cinematografie, fotografie, media ╚Öi masteranzii programului Studii de film din cadrul Facult─â╚Ťii de ╚śtiin╚Ťe ╚Öi Arte din Cluj-Napoca vor avea acces la echipamente de ultim─â genera╚Ťie, av├ónd astfel posibilitatea de a folosi noile aparate at├ót la cursuri ╚Öi seminare, c├ót ╚Öi realizarea filmelor de diplom─â. Pe l├óng─â modernizarea sistemelor informatice, Facultatea de ╚śtiin╚Ťe Economice, Socio-Umane ╚Öi Inginere╚Öti din Miercurea Ciuc ╚Öi-a dotat s─âlile de curs cu table interactive pentru a duce experien╚Ťa de ├«nv─â╚Ťare la nivelul urm─âtor, iar biblioteca a fost utilat─â cu un scanner de c─âr╚Ťi profesional pentru prelucrarea de ├«nalt─â calitate a materialelor didactice. ├Än prima faz─â a achizi╚Ťiei, Facultatea de ╚śtiin╚Ťe Tehnice ╚Öi Umaniste din T├órgu Mure╚Ö a ├«mbun─ât─â╚Ťit experien╚Ťa de ├«nv─â╚Ťare a studen╚Ťilor de la specializ─ârile de informatic─â ╚Öi inginerie, ├«ntruc├ót ╚Öi-a centrat achizi╚Ťiile pe echipamentele din diverse laboratoare, la care a ad─âugat ╚Öi o imprimant─â 3D.

De asemenea, Universitatea se preg─âte╚Öte ╚Öi pentru alte investi╚Ťii ├«n cadrul proiectului, cum ar fi achizi╚Ťionarea de drone, softuri de interpretare lingvistic─â, echipamente high-tech, ochelari VR sau realizarea unui planetariu ├«n Miercurea Ciuc. De╚Öi primele investi╚Ťii au fost finalizate abia ├«n urm─â cu aproximativ o lun─â, Universitatea Sapientia lucreaz─â deja la publicarea anun╚Ťului privind achizi╚Ťionarea altor echipamente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *