April 12, 2024

USAMV a primit luni, 11 martie 2024, decorația regală ”Nihil Sine Deo” din partea Casei regale a României – Familia Regale a României, în cadrul unei ceremonii găzduite de Castelul Peleș. Distincția i-a fost înmânată rectorului USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cornel Catoi, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.

În motivarea Casei Regale de acordare a decorației se afirmă: ”Pentru a onora pleiada de personalităţi ale ştiinţelor naturale din România care s-au succedat la catedrele şi în băncile sale, dar şi pentru a recunoaşte nivelul înalt al educaţiei universitare de ştiinţe agronomice şi veterinare pe care Universitatea îl oferă astăzi studenţilor, veniţi din întreaga Europă. Pentru generozitatea cu care, alături de Casa Mea, Universitatea, prin conducerea ei, a oferit expertiza şi participarea sa activă, la refacerea şi revigorarea Domeniilor Regale deschise publicului, şi la păstrarea vie a tradiţiilor horticole şi pomicole începute cu secole în urmă la Săvârşin şi Peleş”. Decoraţia regală ”Nihil Sine Deo” a fost instituită la 30 decembrie 2009, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Suveranul Casei Regale a României. Regulamentul său a fost modificat la 30 decembrie 2017, prin decret al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române

Distincția a mai fost acordată unor personalităţilor marcante, precum Cristian Țopescu, Ilie Năstase, Ion Caramitru, Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Dan Grigore, Gheorghe Hagi, dar și unor instituții: Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici, Societatea Română de Radiodifuziune, Filarmonica George Enescu din București, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca etc. Totodată, decorația este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale, se arată pe casamajestatiisale.ro.

Sursă foto: Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *