May 9, 2025

Comuna clujeană Vad va deveni independentă energetic odată cu implementarea unui proiect de construire a unor capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile din energie solară pentru autoconsum.

Contractul a fost semnat, miercuri, cu Ministerul Energiei și prevede asigurarea unei finanțări de 1.273.385,03 lei, cheltuielile fiind 100 la sută eligibile.

Proiectul, ce va fi implementat până în 2026, vizează instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile aparținând comunei Vad. Este vorba de clădirea Primăriei, a Școlii Gimnaziale Vad, Căminul Cultural Vad din localitatea Vad, Baza sportivă Văd și clădirea Școlii Câlna. Sistemul de panouri fotovoltaice va fi amplasat pe acoperișurile acestor clădiri pe o suprafață totală de 3200 mp.

În contextul creșterii prețurilor la energia provenită din combustibili clasici, datorată alinierii la prețurile de pe piața internațională și ținând cont de creșterea prețurilor la energie pe plan mondial, se concluzionează ca aceste tendințe vor conduce în următorii 15-20 ani la creșterea cheltuielilor cu energia. Datorită epuizării resurselor de energie din combustibili fosili, folosirea surselor de energie regenerabilă și eficientizarea consumurilor energetice a devenit prioritară pentru toți consumatorii, prin urmare se preconizează creșterea cererii pentru acest tip de energie. Proiectul de investiții va avea un impact pozitiv în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon în atmosferă – conform calculelor realizate cu raportare la capacitatea propusă, ca urmare a realizării proiectului se vor reduce aceste emisii cu 128,43 tone CO2/an”, se arată în documentația proiectului. Primarul comunei Vad, David Prunean că odată cu implementarea proiectului comuna devine independentă energetic. „Vom avea asigurată energia pentru toate clădirile primăriei și pentru cele 800 de becuri cu led ce asigura iluminatul stradal în comună.

Edilul a explicat pentru Făclia că pentru clădirea primăriei și a Școlii din Vad căldura este asigurată prin pompe de căldură iar la grădinița din Bogata de Sus este generată electrică prin pardosea. David Prunean a spus că dată cu implementarea proiectului cu panouri fotovoltaice energia pentru pompe și pentru instalația de încălzire electrică la grădiniță va fi asigurată de acest sistem. El a mai precizat că panourile fotovoltaice va asigura energie și pentru stațiile de încărcare electrică pentru mașini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *