July 23, 2024

Comuna clujean─â Vad va deveni independent─â energetic odat─â cu implementarea unui proiect de construire a unor capacit─â╚Ťi de producere a energiei electrice din surse regenerabile din energie solar─â pentru autoconsum.

Contractul a fost semnat, miercuri, cu Ministerul Energiei ╚Öi prevede asigurarea unei finan╚Ť─âri de 1.273.385,03 lei, cheltuielile fiind 100 la sut─â eligibile.

Proiectul, ce va fi implementat p├ón─â ├«n 2026, vizeaz─â instalarea de panouri fotovoltaice pe cl─âdirile apar╚Ťin├ónd comunei Vad. Este vorba de cl─âdirea Prim─âriei, a ╚ścolii Gimnaziale Vad, C─âminul Cultural Vad din localitatea Vad, Baza sportiv─â V─âd ╚Öi cl─âdirea ╚ścolii C├ólna. Sistemul de panouri fotovoltaice va fi amplasat pe acoperi╚Öurile acestor cl─âdiri pe o suprafa╚Ť─â total─â de 3200 mp.

ÔÇ×├Än contextul cre╚Öterii pre╚Ťurilor la energia provenit─â din combustibili clasici, datorat─â alinierii la pre╚Ťurile de pe pia╚Ťa interna╚Ťional─â ╚Öi ╚Ťin├ónd cont de cre╚Öterea pre╚Ťurilor la energie pe plan mondial, se concluzioneaz─â ca aceste tendin╚Ťe vor conduce ├«n urm─âtorii 15-20 ani la cre╚Öterea cheltuielilor cu energia. Datorit─â epuiz─ârii resurselor de energie din combustibili fosili, folosirea surselor de energie regenerabil─â ╚Öi eficientizarea consumurilor energetice a devenit prioritar─â pentru to╚Ťi consumatorii, prin urmare se preconizeaz─â cre╚Öterea cererii pentru acest tip de energie. Proiectul de investi╚Ťii va avea un impact pozitiv ├«n ceea ce prive╚Öte reducerea emisiilor de carbon ├«n atmosfer─â ÔÇô conform calculelor realizate cu raportare la capacitatea propus─â, ca urmare a realiz─ârii proiectului se vor reduce aceste emisii cu 128,43 tone CO2/anÔÇŁ, se arat─â ├«n documenta╚Ťia proiectului. Primarul comunei Vad, David Prunean c─â odat─â cu implementarea proiectului comuna devine independent─â energetic. ÔÇ×Vom avea asigurat─â energia pentru toate cl─âdirile prim─âriei ╚Öi pentru cele 800 de becuri cu led ce asigura iluminatul stradal ├«n comun─â.

Edilul a explicat pentru F─âclia c─â pentru cl─âdirea prim─âriei ╚Öi a ╚ścolii din Vad c─âldura este asigurat─â prin pompe de c─âldur─â iar la gr─âdini╚Ťa din Bogata de Sus este generat─â electric─â prin pardosea. David Prunean a spus c─â dat─â cu implementarea proiectului cu panouri fotovoltaice energia pentru pompe ╚Öi pentru instala╚Ťia de ├«nc─âlzire electric─â la gr─âdini╚Ť─â va fi asigurat─â de acest sistem. El a mai precizat c─â panourile fotovoltaice va asigura energie ╚Öi pentru sta╚Ťiile de ├«nc─ârcare electric─â pentru ma╚Öini.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *