July 20, 2024

Veteranii Clujului vor fi martorii unui eveniment special. Astfel, joi, 13 iunie 2024, la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 1 Cluj-Napoca, str. Ștefan Octavian Iosif, nr. 1-3, de la ora 12:00, va avea loc un eveniment In memoriam dr. Ioan Rațiu, vizionarea unui scurtmetraj documentar dedicat memoriei memorandistului dr. Ioan Rațiu de la procesul căruia se împlinesc 130 de ani. Muzica scurtmetrajului include „Doina lui Rațiu” a cărei melodie se pierduse, dar pe care a recuperat-o scriitorul Ioan Ciorca, cel care semnează și scenariul filmului.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria municipiului Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, Centru de zi pentru vârstnici Nr.1. Scenariu scurtmetrajului este realizat de scriitorul Ioan Ciorca, iar imaginea, sunetul și montajul documentarului poartă semnătura jurnalistului Marian Oprea. Moderatorul acțiunii va fi Mihaela Marcovici, iar vorbitorii vor fi scriitorul Ioan Ciorca și profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. În cadrul evenimentului, vor exista momente muzicale interpretate de grupul coral și vocal-instrumental „Armonia seniorilor” a Centrului de Zi pentru Vârstnici nr. 1, conduse de profesorul Vasile Popa. Dirijorul formațiilor va fi Irina Popa.

Muzica „Doinei lui Rațiu”, recuperată după o carte poștală din 1900

În cadrul coloanei sonore a scurtmetrajului se regăsește „Doina lui Rațiu, compoziția muzicală fiind recuperată de către scriitorul Ioan Ciorca după ce o perioadă a fost pierdută. Acesta a intrat în posesia unei cărți poștale de la 1900 care avea un fragment de partitură. Melodia se pierduse. Piesa fusese cântată ultima dată în 1930, la dezvelirea statuii de la Turda, de către Corul Sf. Maria de la Cluj. Nici biserica nu mai avea melodia.”, spune scriitorul clujean. Acesta s-a adresat dirijorului Ansamblului Coral „Voci Transilvane”, Adrian Cojan, pentru a-l ajuta cu respectivul fragment. Dirijorul clujean a recuperat melodia pe care nu o mai avea nici familia Rațiu. Astfel, într-o noapte, dirijorul Adrian Cojan a recuperat doina lui Rațiu, pe care nu o mai are nici familia, ramura din Turda. Este o premieră.”, afirmă Ioan Ciorca.

Scurtmetrajul dedicat lui Ioan Rațiu a mai fost vizionat doar în urmă cu trei ani, în timpul pandemiei, cu un public restrâns la Casa Rațiu din Turda. După cum ne-a precizat scriitorul clujean Ioan Ciorca, scurtmetrajul documentar l-a dăruit Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Muzeul de Istorie a Transilvanie l-a rulat timp de o săptămână, luna trecută, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu ocazia expoziției dedicate împlinirii a 130 de ani de la mișcarea memorandistă a românilor din Transilvania (1892-1894) și lui Ioan Rațiu.

Rularea scrutmetrajului documentar la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 1 din Cluj-Napoca este cu atât mai mult așteptată, cunoscând povestea Doinei lui Rațiu”, cu melodia ei pierdută și recuperată.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *