July 25, 2024

În acest weekend, 9-11 februarie, în județul Cluj și în orașul Cluj-Napoca vor avea loc mai multe evenimente sportive: meciuri de baschet, handbal, competiții de schi și tenis.

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Alexandru Vaida Voevod” Cluj anunță printr-un comunicat că în contextul desfășurării pe raza județului a mai multor manifestări publice jandarmii continuă acțiunile specifice de asigurare a ordinii și siguranței publice. Potrivit sursei citate, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la aceste evenimente, printre care se numără: Transylvania Open – W.T.A. 250, competiția de schi ,,Cupa Vlădeasa”, meciul de baschet feminin dintre echipele CS Universitatea Cluj și CSM CSU Constanța, respectiv meciul de handbal masculin dintre echipele CS Universitatea Cluj-Napoca și CS Politehnica Timișoara. „Le recomandăm participanților să respecte indicaţiile organizatorilor și forțelor de ordine, să supravegheze cu atenție copiii, să aibă grijă de bunurile personale, să evite implicarea în conflicte de orice natură, iar în cazul în care se află într-o situație dificilă să solicite sprijinul jandarmilor.”, transmit jandarmii clujeni.

Jandarmii montani recomandă

Totodată, jandarmii montani clujeni din Muntele Băișorii, Călățele-Fântânele și Gilău sunt alături de turiști, pregătiţi să acorde sprijin persoanelor aflate în dificultate în zona montană.

Vă recomandăm ca de fiecare dată când sunteți martori ai unor situaţii deosebite cum ar fi apariţia unor animale sălbatice, să sunați la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, să nu încercați să interveniți, să nu hrăniți animalele sălbatice şi să nu vă apropiați de ele pentru a le filma sau fotografia.”, transmit jandarmii.

De asemenea, în vederea asigurării siguranței turiștilor pe munte, jandarmii clujeni din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj “Alexandru Vaida Voevod” recomandă turiștilor care fac drumeții montane în acest sfârșit de săptămână, 9-11 februarie, ca înainte de a pleca în excursie, să se informeze în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase), prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există. În comunicatul transmis redacției, jandarmii cer turiștilor care pleacă pe munte să aibă echipamentul adecvat anotimpului din care să nu lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul și telefonul mobil. „Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum și alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu. Nu vă abateți de la traseu și evitați scurtăturile. Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.”, solicită jandarmii. De asemenea, în cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții turiștilor aceștia sunt îndrumați să solicite ajutorul jandarmilor montani din Muntele Băișorii, Călățele-Fântânele și Gilău prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *