April 21, 2024

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens, transmit AFP şi Reuters.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles.

”Un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru”, a scris Charles Michel pe platforma X (fosta Twitter).

Într-o primă reacţie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia UE de lansare a negocierilor de aderare cu ţara lui este o victorie pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă.

„O victorie care motivează, inspiră şi dă putere”, a mai scris el pe plaforma de socializare X, felicitând „fiecare ucrainean”.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că ţara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor şi hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privinţă.

„Moldova întoarce o nouă pagină astăzi odată cu acordul UE pentru declanşarea negocierilor de aderare. Am simţit astăzi îmbrăţişarea caldă a Europei. Mulţumim pentru sprijinul vostru şi încrederea în călătoria noastră”, a postat Sandu pe X.

Decizia de astăzi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră, a tuturor, a declarat joi seară preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un mesaj adresat cetăţenilor ţării.

„Dragi moldoveni, felicitări! Douăzeci şi şapte de şefi de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au zis ‘da’ pentru ţara noastră, au zis ‘da’ pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-şi imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova”, a afirmat Maia Sandu în mesajul său.

Şefa statului a remarcat că succesul de joi, din prima zi a Consiliului European, este meritul întregii societăţi.

„Este succesul tuturor celor care aleg democraţia şi prosperitatea, care muncesc cu perseverenţă şi răbdare, care au ieşit la vot, au protestat pentru libertate şi nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni şi acest lucru este recunoscut de întreaga UE”, a mai afirmat Maia Sandu.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după anunţarea deciziei că cele două ţări aparţin familiei europene.

De asemenea, liderii ţărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins ”gradul necesar de conformitate”.

Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de ţară candidată la aderare.

Viktor Orban, care a anunţat de câteva zile că Ungaria se opune deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat, potrivit Reuters, că ţara sa nu a dorit să participe la o decizie proastă privind aderarea Ucrainei. El a postat pe Facebook că s-a abţinut la votul privind Ucraina.

Diplomaţi UE citaţi de agenţia de ştiri britanică afirmă că Orban nu era în sală când s-a votat în privinţa începerii negocierilor de aderare cu Ucraina dar a convenit ca alţi lideri să voteze în locul său pe această temă.

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE şi a apreciat că decizia de joi a Consiliului European este una „istorică”.

„Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare”, a afirmat Iohannis.

Iohannis a arătat că această decizie este „un rezultat istoric, un pas foarte, foarte important”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *