July 25, 2024

Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112 este sărbătorită, în fiecare an, la data de 11 februarie. Stabilită în 2009 şi dedicată creşterii gradului de conştientizare cu privire la numărul european de urgenţă 112, aceasta este o zi de recunoaştere a activităţii tuturor celor care contribuie la lanţul de servicii de urgenţă european, după cum indică site-ul http://www.eena.org.

Pentru dezvoltarea serviciului de urgenţă 112, în Europa a fost creată Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă (EENA), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Bruxelles, a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii oamenilor. Fondatorul EENA este Olivier Paul-Morandini, care a fost şi preşedintele organizaţiei între 1999-2015. Viziunea EENA este ca fiecare cetăţean să poată accesa serviciile de urgenţă şi să primească informaţiile şi îngrijirea corespunzătoare în timpul unei urgenţe sau al unui dezastru.

De-a lungul anilor, EENA a devenit unul dintre principalele puncte de referinţă în domeniul serviciilor de urgenţă europene şi internaţionale. Drept urmare, membrii EENA au acces la resurse de înaltă calitate şi pot beneficia de o largă reţea de profesionişti în domeniul siguranţei publice din întreaga lume, se menţionează, de asemenea, pe site-ul http://www.eena.org.

Comunitatea EENA include peste 1.500 de servicii de urgenţă reprezentative din 80 de state la nivel mondial, peste 100 de furnizori de soluţii în domeniu, peste 100 de cercetători, se arată pe site-ul EENA, http://www.eena.org. EENA serveşte drept platformă de discuţii pentru serviciile de urgenţă, autorităţi publice, factori de decizie, cercetători, asociaţii şi furnizorii de soluţii, cu scopul de îmbunătăţire a răspunsului în situaţii de urgenţă, în conformitate cu cerinţele cetăţenilor. În prezent preşedintele EENA este Demetrios Pyrros.

Numărul 112 este numărul de urgenţă disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixe, cât şi prin telefoane mobile, oriunde în Uniunea Europeană. Numărul unic de urgenţă 112 este disponibil în următoarele ţări: toate statele membre ale UE, Albania, Georgia, Republica Moldova, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Liechtenstein, Norvegia, Serbia, Elveţia, Turcia, Marea Britanie, menţionează site-ul http://www.eena.org.

În România, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 a fost pus în funcţiune la nivel naţional în anul 2005.

Cetăţenii pot apela numărul 112 pentru a contacta serviciile de urgenţă – poliţia, serviciile medicale de urgenţă şi pompierii. EENA consideră că existenţa unui număr unic de urgenţă pretutindeni în Europa reprezintă un beneficiu direct pentru cetăţeni, dar, din păcate, acest număr care poate salva vieţi este în mare măsură necunoscut.

Statele membre din toată Europa organizează activităţi de comunicare şi alte evenimente pentru a promova numărul european de urgenţă 112 în rândul cetăţenilor lor. O serie de acţiuni au loc pentru a marca Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112, printre acestea numărându-se activităţi de genul „ziua porţilor deschise”, campanii de conştientizare, anunţarea de noi funcţionalităţi 112, ceremonii naţionale de acordare de premii.

EENA organizează în fiecare an diferite evenimente – Conferinţa anuală a EENA, ateliere de lucru, Gala Europeană a Premiilor 112, sărbătorirea Zilei europene a numărului unic de urgenţă 112 – cu scopul de a reuni comunitatea şi serviciile de siguranţă publică şi de urgenţă.

În perioada 24-26 aprilie 2024 vor avea loc, în Valencia, Conferinţa şi Expoziţia EENA 2024, la care sunt aşteptaţi să participe în jur de 800 de profesionişti din domeniul siguranţei publice, potrivit http://www.eena.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *