July 20, 2024

Şeful IPJ Cluj, chestorul de poliţie Mihai Rus, a fost reţinut, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

În aceeaşi cauză au mai fost reţinuţi şeful Serviciului Rutier din IPJ Cluj, comisarul şef de poliţie Aurelian Mircea Rotar, dar şi doi agenţi de poliţie.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie, a lui Mihai Rus, chestor de poliţie şi şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) şi fals în declaraţii”, se arată într-un comunicat al DNA Cluj transmis AGERPRES.

De asemenea, şeful Serviciului Rutier din IPJ Cluj, comisarul şef de poliţie Aurelian Mircea Rotar, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals în declaraţii şi omisiunea sesizării.

Alături de cei doi, în acelaşi dosar au mai fost reţinuţi agentul principal de poliţie Ioan Raul Paşca, pentru săvârşirea a două infracţiunii de abuz în serviciu, şi agentul principal de poliţie Cătălin Claudiu Mureşan, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în data de 29 aprilie, Mihai Rus ar fi fost oprit pe raza municipiului Cluj-Napoca de un echipaj de poliţie din care făceau parte şi suspecţii Cătălin-Claudiu Mureşan şi Ioan-Raul Paşca, acesta fiind surprins cu aparatul radar conducând autoturismul personal cu o viteză de 110 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h.

În acest context, Rus, împreună cu ceilalţi poliţişti cercetaţi în cauză, ar fi stabilit o modalitate prin care să nu i se aplice sancţiunea contravenţională prevăzută de lege şi să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispoziţiilor legale.

Concret, în urma discuţiilor purtate s-ar fi hotărât ca Mihai Rus să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi şi făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator Ioan-Raul Paşca să nu aplice sancţiunea contravenţională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripţie.

”De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Mihai Rus să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliţie Ioan-Raul Paşca în contextul de mai sus”, se arată în comunicatul DNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *