February 29, 2024

Sub acest generic, Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale din această viguroasă localitate din mărginimea municipiului Cluj – Napoca a organizat sâmbătă, 10 februarie 2024, Șezătoare la Atelierul de Meșteșuguri al Asociației din Dezmir. Echipa ASDR, în colaborare cu săteni nou mutați aici și cu sătenii acestor locuri, a organizat o nouă întâlnire din seria ”Dezmir – TranzițIE prin TradițIE” pentru a confecționa mărțișoare cu metode și modele tradiționale.

O activitate pe cât de migăloasă, pe atât de frumoasă prin care priceperea meșterilor populari, în majoritate doamne, readuce obiceiurile pline de acuratețe creativă a generațiilor trecute. În frumosul atelier împodobit cu țesături, cusături artizanale, picturi, costume ale vremurilor cu alese broderii ce rezistă timpului pentru că au fost cusute cu fire naturale, de mâini și suflete curate, este un mediu propice pentru a promova frumosul ce-l moștenim și pe care trebuie să-l ținem în …lada de aur a ființei noastre. Și uite așa etamina prinsă în mini-gherghefuri a fost înnobilată cu aceste mult așteptate simboluri ale primăverii.

Și cum se vede în imagini, au fost produse numeroase mărțișoare din fetru (pâslă), mărțișoare croșetate, mărțișoare din fire de diverse materiale, mărțișoare pictate pe lemn și pe ceramică, ca să vă dăm doar câteva ingenioase lucrări de artă semnate de iscusința doamnelor și tinerelor din Dezmir.

Concluzionăm, așa cum a ținut să confirme această minunată echipă coordonată de dna Viorica Rusu, că la ASDR Dezmir, mobilizarea, creativitatea, entuziasmul și hărnicia au făcut din această sâmbătă a…blândului februarie o adevărată zi de sărbătoare, care nu va fi singura în acest spațiu al meșteșugarilor unde se țese în războaie, se coase, se pictează, se sculptează în lemn și se dă forme lutului, la roata olarului, iar șezătorile sunt captivante.

Dumitru VATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *