July 23, 2024

Clujul va primi în curând, alături de alte cinci orașe din țară, un elicopter Black Hawk care va fi folosit în situații de urgență a anunțat Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, joi, 4 iulie 2024, într-o conferință de presă la sediul Instituției Prefectului Județul Cluj. Elicopterul se află la București și este pregătit pentru a fi trimis Clujului.

Cele șase elicoptere le vor înlocui pe cele de proveniență rusească folosite până acum. Aparatele sunt producție a mărcii americane Sikorsky, însă sunt fabricate în Europa, mai precis în Polonia. Piloții care vor pilota astfel de aparate au fost deja instruiți în Statele Unite ale Americii, Polonia și în țara noastră. În prezent, piloții sunt antrenați de instructori din Statele Unite ale Americii la Marea Neagră în misiuni de salvare-căutare. Cursul pentru piloți de la Marea Neagră va dura șase săptămâni, a spus Raed Arafat.

Elicopterul Black Hawk destinat județului Cluj va fi amplasat pe Aeroportul „Avram Iancu”din Cluj-Napoca și va interveni pentru salvarea de la inundații, stingerea incendiilor de pădure, dar și în misiuni de căutare-salvare.

În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că județul Cluj este mai expus la incendii, la inundații, la accidente industriale, accidente colective, accidente ecologice și la situații care se pot produce în județele învecinate și care să aibă impact în județul Cluj.

De asemenea, prezent la Cluj, Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a informat jurnaliștii despre Strategia Națională de Reducere a Riscurilor de Dezastre, aprobată joi, 4 iulie 2024, de către Guvern.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *