
Consiliul Local Cluj-Napoca va dezbate luni un proiect de hotărâre ce vizează participarea municipalității la proiectul de finanțare UE „Turn the tables: Towards just green and innovative food procurement. Întoarceți mesele: către achiziții alimentare juste, ecologice și inovatoare!”
„Criza COVID și războiul Rusiei împotriva Ucrainei au evidențiat clar că sistemul actual alimentar nu este nici rezilient și nici durabil sistemul alimentar global este bine cunoscut pentru provocările sale, inclusiv inegalitățile mondiale și crizele ecologice. Pentru a schimba efectele negative globale ale consumului nostru trebuie să facem schimbări la nivel local în acest sector important. Un consorțiu format din cinci autorități locale și cinci organizații ale societății civile din cinci țări ale UE(Germania, Italia, Polonia, România și Ungaria) vor demonstra că schimbarea e necesară în sistemul alimentar și totodată vor dau un semnal pozitiv că autoritățile locale și cetățenii pot fi factorii cheie ai dezvoltării durabile prin proiectele lor la nivel local. Având în vedere că fiecare persoană este consumator de alimente și ia zilnic mai multe decizii legate de consum este esențial să ne adresăm tinerilor consumatori de servicii de catering în școli, universități și instituții, precum și categoriilor de populație mai puțin sensibilizate la provocările globale. Acțiunea are doi piloni. Primul pilon vizează derularea de proiecte locale privind achiziții publice durabile, reducerea risipei alimentare și autoaprovizionarea cu alimente. Al doilea pilon are în vederea promovarea unei campanii de creștere a gradului de conștientizare pentru a informa și sensibiliza consumatorii, cu accent pe tineri”, explică executivul primăriei clujene de ce este important să fie implementat acest proiect.
Proiectul de achiziții alimentare verzi și inovatoare, care va începe în 2024 și va fi implementat până la sfârșitul anului 2027, își propune să promoveze o societate în care accesul la produse sustenabile (pe bază de plante, organice, comercializate echitabil, regionale, etc.). hrana sezonieră), sănătoasă și accesibilă este posibilă pentru toți. De asemenea, își propune să încurajeze cetățenii, autoritățile și companiile UE să își asume responsabilitatea comună pentru achizițiile alimentare durabile și să dezvolte soluții locale în lumina provocărilor sistemului alimentar global.