April 18, 2025

Libertatea de a circula ca student la diferite universități de top din afară, istoria, poziția în clasamentele de profil a Universității Babeș Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, dar și orașul în care-și are centru sunt motivele expuse de rectorul Daniel David pentru care un tânăr ar putea să aleagă UBB Cluj-Napoca. Aceste motive și informații privind admiterea în anul universitar 2024-2025 le-au făcut cunoscute miercuri, 26 iunie 2024, reprezentanții UBB într-o conferință de presă.

La conferință au mai participat prof. univ. dr. Bálint Markó, prorectorul UBB responsabil de Linia de studii în limba maghiară, Educație-curriculum, Competitivitate, Extensii, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prorectorul UBB responsabil  de Cercetare-dezvoltare-inovare, relația cu doctoratele și conf. univ. dr. Christian Săcărea, prorectorul UBB responsabil de Linia de studii în limba germană, Învățământ netradițional, Relația cu societatea – componenta socio-economică/fundraising.

Liber să circuli în uninvesități de top

În deschiderea conferinței, prof.univ.dr. Daniel David a enumerat motivele pentru care tinerii pot alege să studieze la universitatea clujeană: „În România, UBB întotdeauna a fost una dintre marile universități ale țării, dar de câțiva ani buni este prima universitate a țării, prin mărimea pe care o are, istoria veche și prin poziția în rankingurile internaționale. De asemenea, la nivel european, în Europa de Est, UBB conform rankingului QS este a 15 universitate și tot la nivel european are un campus extins, având campus la Göteborg în Suedia, la Dresda în Germania, la Paris în Franța, la Warwick în Marea Britanie, la Barcelona în Spania, la Veneția în Italia, Ljubljana în Slovenia. M-aș uita la lucrurile acestea și în plus aș vedea că UBB are cel mai mare grant pentru deplasările prin programul Erasmus. Dacă intri într-un program al UBB posibiliatea să poți circula la universități cu care se întrețin legături de colaborare există. La nivel internațional, UBB se află între primele 2-3% universități ale lumii și are oameni care sunt citați în top 1%, top 2%. Acestea sunt motivele pentru care dacă aș fi un tânăr român aș alege UBB dublat de faptul că universitatea își are centrul în Cluj, un oraș frumos, cu dezvoltarea socio-economică cea mai mare în ultimele decenii.

Un alt avantaj adus în discuție de rectorul UBB este faptul că de la an la an, în funcție de performanțele academice pe care le au studenții, sunt redistribuite bursele, „adică chiar dacă ai intrat la taxă în primul an, dacă înveți și ai note mari, în următorul an, poți intra la loc bugetat cu burse.”

Program nou de licență, inteligență artificială în limba engleză

În cadrul conferinței, prof. univ. dr. Bálint Markó a anunțat că la licență UBB are un număr 18.275 de locuri, din care pentru categoria buget sunt 5.298 de locuri, iar pentru taxă sunt 12.977. În total la categoria zi sunt 116 programe de licență la linia română, 65 de programe la linia maghiară, opt programe la linia germană, 15 sunt în limba engleză și 14 sunt în alte limbi.

Potrivit prorectorului Bálint Markó, la nivel de licență, UBB a introdus și programele noi. Este vorba de Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba engleză – la Facultatea de Matematică și Informatică; Ingineria informației, 4 ani, cu predare în limba maghiară – la Facultatea de Matematică și Informatică; Inteligență artificială, 3 ani, cu predare în limba engleză – la Facultatea de; Matematică și Informatică, Servicii și politici de sănătate publică, 3 ani, cu frecvență, în limba română – la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării.

Printre cele mai populare specializări ale UBB, prof. univ. dr. Bálint Markó a amintit informatica, informatica economică, psihologie și științe cognitive, media-digitală, studiu de securitate etc.

În ceea ce privește masterul, prof. univ. dr. Bálint Markó a afirmat că există 9.607 locuri din care 3.583 la buget, lansându-se 112 programe în limba română la zi, 39 în limba maghiară, cinci în limba germană, 40 de programe în limba engleză, patru în alte limbi. Specializările noi de la nivelul masterului amintite sunt: Studii și cercetări est-asiatice/East asian studies and research – 2 ani, cu frecvență, în limbile română, chineză, coreeană, japoneză – la Facultatea de Litere; Health economics – 2 ani, cu frecvență, în limba engleză – la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor; Management bazat pe date – 2 ani, cu frecvență, în limba maghiară – la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor; Securitate globală și politicile privind drepturile omului/ Global security and human rights policies – 2 ani, cu frecvență – în limba engleză – la Facultatea de Istorie și Filosofie.

Citând aceeași sursă, cele mai cerute specializări de la master sunt psihologie clinică, consiliere psiologică, management educațional, publicitate, ingineria proceselor organice și biochimice, tehnici psihologice pentru controlul comportamentului și dezvoltarea potențialului uman.

Singura universitate la est de Viena cu un număr mare de programe în limba germană

În ceea ce privește admiterea la doctorat, prorectorul UBB Adrian Petrușel a anunțat că sunt puse la dispoziție 315 locuri dintre care 149 sunt locuri cu bursă, cinci locuri sunt destinate românilor de pretutindeni, două sunt alocate pentru candidații de etnie romă și alte patru pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României. Totodată, există 31 de şcoli doctorale acoperind 32 de domenii și 267 de conducători de doctorat activi.

Legat de învățământul la distanță, conf. univ. dr. Christian Săcărea a declarat că anul acesta UBB scoate la concurs 2.300 de locuri, „cel mai mare număr de locuri pe care o universitate din România îl oferă”, avantajul fiind pentru cei care nu locuiesc în Cluj și lucrează și doresc să învețe, să beneficieze de aportul specialiștilor din domeniile studiate.

DE asemenea, conf. univ. dr. Christian Săcărea a mai subliniat faptul că UBB este singura universitate la est de Viena care oferă atât de multe programe de studiu în limba germană. „În acest an, UBB oferă aproximativ 500 de locuri la admitere la nivel de licență pentru studenții care doresc să studieze în limba germană și să aibă cariere de succes în companiile partenere programelor în limba germană.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *