October 4, 2024

Joi, 27 iunie 2024, la sediul Bibliotecii Academiei Române Cluj, de pe strada Mihail Kogălniceanu a avut loc prezentarea ultimului număr al revistei „Familia română”, care apare la Baia-Mare, dedicat academicienilor maramureșeni Gheza Vida și Marius Porumb. La eveniment au participat președintelui Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, academician Doru Pamfil, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, dr. Teodor Ardelean, directorul revistei „Familia română”, redactorul-șef dr. Ștefan Vișovan, academicianul Marius Porumb și mulți alți academicieni.

În deschiderea evenimentului, directorul revistei „Familia română”, Teodor Ardelean, a mulțumit președintelui Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, academician Doru Pamfil, pentru sprijin mărturisind că își dorea ca revista să ajungă și la Cluj: „Am dorit să ne întâlnim cu prilejul acestei lansări de revistă pe care în acest spațiu și aici la Cluj n-a mai avut loc în ciuda faptului că revista este cea mai lansată și propulsată revistă românească contemporană în lume”.

Dr. Teodor Ardelean a prezentat un scut istoric al revistei „Familia română”: A fost înființată din trunchiul revistei Familia la Oradea în anul 1999 de către Constantin Mălinaș care a colaborat cu profesorul Mircea Popa. Ei au scos revista la Oradea atât cât s-a putut colabora cu autoritățile locale. După o întrerupere de trei ani, în anul 2008, Constantin Mălinaș ne-a predat nouă revista, considerându-ne capabili s-o ducem mai departe. Am luat-o și am gândit-o altfel. I-am păstrat inițial profilul de revistă de solidaritate pentru românii din jurul României, dar am extins conceptual și practic cu românii de pretutindeni. Astfel că la apogeu, tirajul revistei a ajuns la 4.000 de exemplare dintre care 3.000 distribuite în străinătate”.

De asemenea, directorul revistei „Familia română” a dezvăluit că ultimul număr al revistei este dedicat artistului Gheza Vida și academicianului Marius Porumb: Numărul pe care l-am adus cuprinde conținutul a opt reviste trimestriale adunate într-un corpus de 362 de pagini. Am dorit să valorificăm evenimentul de anul trecut cu manifestarea de 110 ani de la nașterea lui Gheza Vida. Pentru că a fost sărbătorit și Marius Porumb am hotărât ca tot în acest volum să-l cuprindem și pe cel pe care noi îl considerăm academician al Maramureșului”.

La rândul său, redactorul-șef al revistei „Familia română”, Ștefan Vișovan, a spus că pentru băimăreni este o onoare să-și prezinte revista în cadrul academic clujean. Vorbind despre structura revistei, redactorul-șef Ștefan Vișovan a afirmat că „În secvența dedicată academicianului Gheza Vida sunt dispuse 15 materiale autori fiind academicienii Dorel Banabic, Mihai Rădulescu, Doru Pamfil, Liviu Pop, Marius Porumb, artsista plastică Zoe Prorumb, dr. Teodor Ardelean cărora li se alătură profesori universitari dr. Negoiță Lăptoiu, Ramona Novicov, PS Iustin episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. După cum a precizat același redactor-șef secțiunea care îl are în centru pe distinsul academician Marius Porumb beneficiază de unsprezece materiale autori fiind academicienii Doru Pamfil, Sabina Ispas, Ioan-Aurel Pop, dr. Georgeta Stoica, dr. Teodor Ardelean, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, ziarista clujeană Carmen Fărcașiu, av. Friedrich Gunesch, iar în cuprinsul revistei se disting rubricile: Valori românești”, „File de istorie” , „Eminesciana”, „Să scriem corect românește”, „Reportaj cultural”.

Prezent la eveniment, academicianul Marius Porumb a mulțumit reprezentanților revistei și i-a felicitat pentru ceea ce realizează la Baia Mare. Despre Baia-Mare, academicianul Marius Porumb a spus că este un centru artistic de o importanță de neimaginat cu un muzeu de artă care deține aproximativ 6.000-7.000 de tablouri: „Trebuie să-i învățăm pe cei tineri nu numai să iubească țara ca niște nebuni, ci să-i facem să înțeleagă fenomenul cultural, istoria acestei țări care este extrem de interesantă. Avem un popor care este foarte talentat, dar dacă nu avea grijă de el, nu va mai fi talentat. Practica trebuie continuată inclusiv în muzică, artă”.

Organizatorii manifestării au fost Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *