May 21, 2024

Municipiul Gherla nu este un oraș atât de aglomerat ca și Clujul, de exemplu, dar în ultimii ani numărul autoturismelor a crescut simțitor și în localitate. Combaterea polurării a stat mereu în vizorul administrației locale, iar măsurile de îmbunătățirea aerului se văd la tot pasul. Fostul Armenopolis s-a remarcat totdeauna prin multitudinea parcurilor și a zonelor verzi.

La fel, buna gospodărire a urbei se află în atenția Primăriei, dar și populația are un rol important în crearea unui mediu înconjurător plăcut și atrăgător. Edilii încearcă să dea ei exemplu pozitiv în extinderea spațiilor verzi pe raza municipiului. Printre lucrările planificate pe acest an se află și amenajarea noului parc de agrement 1 Mai pe dealul Brădet din împrejurimile orașului, în imediata vecinătate a fostei cabane Brădet, cândva locul preferat de petrecere a timpului liber al gherlenilor. Zilele trecute, primarul Ovidiu Drăgan a prezentat la fața locului planul noului parc de agrement, ce prevede alei pietonale, pistă de biciclete, terenuri de joacă pentru copii, locuri pentru picnic și multă, multă verdeață. Toate aceste utilități se vor afla la doar doi pași de zona centrală a orașului, vis-a vis de Gara CFR. Tot acolo se găsesc pomi fructiferi, iar după noul parc se află o pădure de brazi. Agrement și destindere la aer curat, spre deliciul amatorilor de ieșire la aer liber. În anii 80 acolo se organizau tradiționalele serbări câmpenești, cu mici, cu bere, cum se întâmpla pe vremuri. Cândva a fost amenajată și o scenă în aer liber din păcate …distrusă. Însă, cântecul și voia bună nu vor lipsi nici în noua locație, de partea de divertisment vor avea grijă factorii culturali. Un alt proiect edilitar la Gherla este reabilitarea și modernizarea părculețului de pe strada Clujului. O zonă mult căutată mai ales de locatarii blocurilor de locuințe din carierul ”Între ape”. Acum câțiva ani acolo au fost puse în funcțiune aparate fitness, iar copiii au la dispoziție diferite jocuri. Nu este neglijat nici parcul mare, inaugurat în stil englezesc în anul 1864, pentru care Primăria va investi în acest an 100 000 lei. Vor fi modernizate aleile, iar lacul de agrement din mijlocul parcului își va recăpăta frumusețea și utilitatea de odinioară. Cum sosește sezonul estival pe luciul apei vor reapare hidrobicicletele, la care vara apelează multă lume.

Municipiul Gherla an de an atrage mulți turiști din țară și de peste hotare, iar edilii încearcă să ofere condiții cât mai bune, să devină gazde primitoare cu multă verdeață.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *