July 22, 2024

Sâmbătă, 6 iulie 2024, la Sala Polivalentă BTArena a avut loc ceremonia de absolvire a promoției 2024 a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) din Cluj-Napoca la care au participat ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, primarul Clujului, Emil Boc, rectorul UMF, Anca Buzoianu, dar și invitați speciali, precum profesorul român dr. Sergiu Pașca de la Universitatea  Stanford California, Statele Unite ale Americii. În cuvântul său, prof.dr. Sergiu Pașca, director fondator al primului program de organogeneză a creierului uman la Stanford, a dat câteva sfaturi absolvenților mediciniști, imediat după ce aceștia au depus jurământul lui Hippocrate.

Profesorul dr. Sergiu Pașca a recomandat absolvenților mediciniști să îmbrățișeze procesul tehnologic: „Cele mai mari recompense vin din munca la ceva pentru care nimeni nu are încă cuvinte. Dacă este posibil lucrați acolo unde nu există norme pentru ceea ce faceți. Acum mai mult ca niciodată și în fața acestei avalanșe de informații este datoria voastră să luptați împotriva dezinformării și să avansați cunoașterea”. 

Profesorul român de la  Stanford a încurajat absolvenții să persevereze cu entuziasm. „Într-o lume plină de cinism menținerea entuziasmului este de neprețuit. Entuziasmul alimentează inovația și progresul. O vorbă înțeleaptă zice că să fii entuziast echivalează cu 25 de puncte de IQ”, a spus acesta. 

În discursul său, profesorul dr. Sergiu Pașca a îndemnat absolvenții mediciniști să nu uite de compasiune. „În mijlocul programelor aglomerate și a responabilităților solicitante, luați-vă timp pentru a înțelege propriile voastre reacții și obiective. Timpul petrecut cu pacienții este neprețuit. Îngrijirea compasională este benefică nu doar pentru pacient, dar și pentru voi ca medici. Colegul meu de la Stanford, Abraham Verghese, spunea „Să fii ocupat este o formă de tâmpenie”. E ușor să fii ocupat. E greu să arăți compasiune pentru cei din jurul tău.”, a afirmat el. 

Momentul absolvirii este un moment bun pentru a mulțumi, i-a îndemnat invitatul special de la Stanford pe viitori medici. „Dragi absolvenți, pășiți într-o lume care are disperată nevoie de abililitățile, compasiunea și spiritul vostru inovator. Să le mulțumim familiilor voastre și comunităților universitare pentru sprijinul lor neclintit. Partea cea mai importantă este cea în care trebui să vă mulțumiți voi înșivă pentru ceea ce ați realizat. Poate că rapperul Snoop Dogg a zis asta cel mai bine, permiteți să-l parafrazez „Aș vrea să-mi mulțumesc mie pentru că am crezut în mine/Aș vrea să-mi mulțumesc mie pentru toată munca pe care am depus-o/Aș vrea să-mi mulțumesc mie pentru că nu am avut zile libere/ Aș vrea să-mi mulțumesc mie pentru că nu am renunțat niciodată”. Felicitări și bine ați venit în domeniul medical!”, a afirmat prof. dr. Sergiu Pașca.

sursă foto: pagina socializare UMF Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *