July 1, 2025

Aproape 7 miliarde de lei cheltuie statul cu bursele elevilor, adică un sfert din ”deficitul pentru care întoarcem ţara pe dos şi peste tot bugetul cercetării-dezvoltării-inovării din ţară”, după cum transmite ministrul Daniel David într-un ” mesaj mai personal, dar cu angajamente instituţionale, la început de mandat”.

Creşterea spectaculoasă din ultimii ani nu poate să fie susţinută. Cred că a fost o intenţie bună, dar este nesustenabilă!.. Sincer şi direct spus, mai ales acum în criză, nu ne mai permitem financiar acest sistem!”, a subliniat el.

Ministrul a prezentat măsurile ”raţionale şi decente” la care s-a gândit: ”Păstrăm doar două categorii de burse. Bursele sociale, pentru a asigura incluziune, unde păstrăm şi bursele pentru mame minore, în aceeaşi logică. Bursele de merit, până la maximum 15% dintr-o clasă, cu condiţia unei note minime de 9”.

Vor fi desființate bursele de reziliență în contul mai mic decât cele de merit și pentru care se încadrează elevii din prima treime a unei clase Cu condiția să aibă media peste șapte.

Practic, dacă legea educației este respectată și luăm în calcul cei 25 de elevi dintr-o clasă, cât prevede legea, doar primii trei elevi în ordinea mediilor vor mai beneficia de bursă. În prezent, bursa de merit este acordată elevilor cu medii peste 9,50 şi media 10 la purtare, fără a exista o limită de număr.

Ministrul a explicat că în prezent există un sistem foarte complex, cu mai multe tipuri de burse – sociale, de merit, de excelență, de reziliență și altele. Problema majoră este că finanțarea acestor burse a ajuns la un nivel dificil de susținut pe termen lung. Avem aproape 50% dintre elevi care beneficiază de diferite tipuri de burse, iar suma alocată în acest moment depășește 7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o povară semnificativă pentru bugetul țării în contextul crizei economice”, a spus ministrul. Din anul școlar 2025-2026, vor fi eliminate o parte din bursele pentru olimpici și bursele tehnologice. După reorganizarea olimpiadelor/concursurilor, voi crește premiile obținute pentru câștigători. Probabil va trebui să regândim toate olimpiadele astfel încât ele să reflecte excelența. Când olimpiadele încep să devină de masă, atunci este o problemă!.

El a precizat că bursele se vor acorda doar pentru timpul în care elevii se află la şcoală, adică în procesul educaţional, arătând că acolo unde legea obligă să se raporteze la salariul minim pe economie, se va face la salariul net, nu brut, în condiţiile în care bursele nu se impozitează.

Potrivit ministrului, bursele sociale vor trebui să fie acordate prin instituţiile autorităţilor locale de asistenţă socială, după o metodologie iniţiată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, profesorii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuind să se ocupe de educaţie.

În acest fel, definim corect «incluziunea» şi «meritul», fără să le distorsionăm sensurile corecte, iar copiii care au nevoie vor fi protejaţi prin burse sociale, iar cei care sunt foarte performanţi vor fi susţinuţi atâta cât ne permitem acum. Odată ce facem aceste reorganizări raţionale şi decente, sunt convins că scontata mărire treptată a bugetului în anii care vin va aduce resurse suplimentare”, a explicat el.

Norma didactică

Voi propune ca valorile stabilite prin lege să poată să fie crescute cu maximum 2 ore, printr-o metodologie a ministerului, în funcţie de diverse criterii (ex.: cât de fragmentată este norma, mediul de lucru, vechimea, numărul de copii cu CES din clasă etc.), pe care le voi discuta şi cu partenerii de dialog social”, a afirmat Daniel David.

Degrevările pentru vechime se vor putea face din timpul nedidactic al normei.

Degrevările pentru funcţiile de conducere vor fi în jur de 30%, diferenţiat în funcţie responsabilităţi, şi trebuie să fie, de regulă, incompatibile cu plata cu ora, a precizat el.

Plata cu ora se raportează la timpul de lucru total (40 de ore pe săptămână), astfel încât valoarea unei ore la plata cu ora să nu depăşească valoarea unei ore din normă.

În învăţământul superior, limita de 16 ore echivalente va deveni 18, pentru a ajuta universităţile să se înscrie în bugetul alocat.

HINT

Eu sunt pregătit să fiu acum un ministru de sacrificiu, dispus să ducă şi criticile ticăloase şi pe cele justificate (politic şi uman), de dragul binelui nostru comun pe termen mediu-lung”, a menţionat David, adăugând că înţelege, ca psiholog, că ”emoţional”, oamenii nu au cum să fie mulţumiţi de măsuri de criză. Ministrul a anunţat că, simbolic, va renunţa lunar la 25% din salariul de la Minister, pentru a redirecţiona banii spre două burse de merit şi șapte sociale, menţionând că gestul este unul simbolic.

 

Articolul S-au găsit vinovații pentru un sfert din deficit: Elevii bursieri apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *