June 24, 2024

Organizația non-guvernamentală Salvați Copiii a făcut cunoscute recent  rezultatele unei anchete pe tema siguranței copiilor pe internet. În acest sens, Organizația Salvații Copiii trage un semnal de alarmă, dar vine și în sprijinul părinților și școlilor  în combaterea abuzurile online oferindu-le în ajutor un ghid.

Potrivit studiului realizat de această organizație, vizionarea de conținut video are incidența maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% și scade spre 50% în cazul adolescenților. Utilizarea rețelelor de socializare crește însă semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram și Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenți, urmate de TikTok (70%). Conform datelor din cel mai recent sondaj derulat de Organizația Salvați Copiii în rândul părinților în luna ianuarie 2024, adolescenții de 16-17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe internet, cu 34% dintre ei fiind online între 4-6 ore pe zi și 14% depășind 6 ore pe zi. 

Un procent semnificativ de părinți (75%) declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea internetului de către copii este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală (70%). În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online și subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital, arată inițiatorii studiului. 

De asemenea, ancheta din rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani relevă faptul că doi din cinci copii au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet și că 77 % dintre copii au afirmat că petrec cel puțin 3 ore zilnic, pe internet.

În urma mai multor sondaje efectuate de-a lungul timpului Organizația Salvați Copiii concluzionează că cyberbullying continuă să reprezinte principala amenințare pentru copii în mediul virtual. Din păcate, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. „Pentru că traumele le afectează modul de funcționare și randamentul școlar, este crucial ca părinții și profesorii să înțeleagă că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victimă, agresor, martor) și au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele.”, atrag atenția reprezentanții Salvați Copiii. 

Pentru a veni în sprijinul părinților și profesorilor Organizația Salvați Copiii pune la dispoziția tuturor ghidul „Copilul tău este în siguranță pe internet?”, creat cu scopul ca aceștia să aibă o mai bună înțelegere a pericolelor online și pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor și adolescenților în navigarea sigură pe internet. Ghidul poate fi descărcat de pe oradenet.ro. 

“În lumea digitală de astăzi, siguranța copiilor noștri pe internet este o responsabilitate comună. Este esențial ca autoritățile să ne ofere sprijinul necesar, părinții să fie bine informați și să lucrăm împreună pentru a elimina abuzurile online. Organizația Salvați Copiii, prin proiectul european dedicat siguranței 3 online pe care îl implementează din anul 2008, se angajează activ în realizarea periodică de studii și cercetări pentru a înțelege mai bine provocările digitale ale zilelor noastre. Misiunea noastră este de a oferi sprijin cuprinzător prin resurse informative accesibile tuturor, contribuind astfel la educarea și conștientizarea publicului larg. De asemenea, punem la dispoziție o linie de consiliere pentru a aborda problemele întâmpinate pe internet și o linie de raportare a conținuturilor ilegale sau dăunătoare, lucrând în strânsă colaborare cu autoritățile competente. Eforturile noastre comune sunt esențiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii noștri.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *