Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” a rămas fără președinte după ce Tiberiu Groza și-a înainat demisia. Gestul lui Tiberiu Groza a fost făcut sâmbătă la finalul Adunării Generale a asociației. Contactat telefonic, Tiberiu Groza a declarat că a renunțat la funcția de președinte din motive de sănătate.
Până la alegerea unui nou președinte, atribuțiile acestei funcții vor fi exercitate de secretarul general al organizației, doamna Fănica Moldovan.
Tiberiu Groza se află în funtea acestei societății din 2019 iar în mandatul său organizația s-a bucurat de o mare vizibilitate ca urmare a numeroaselor activități și proiecte pe care le-a derulat. În acești ani, societatea a reușit să ridice în colaborare cu autorități locale nu mai puțin de 10 monumente și busturi în memoria lui Avram Iancu.
Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” a fost înființată în 19 septembrie 1990, iar printre membrii fondatori s-au numărat istoricul David Prodan, episcopul Justinian Chira și actorul Dorel Vișan.
În anul omagial Avram Iancu, 2024, când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea eorului din Apuseni, Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu din România a organizat cele mai ample activități de omagiere a eroului realizate in România constând în simpozioane, spectacole, publicări sau republicări de cărti dedicate lui Avram Iancu, lansări de cărti, dezvelire de busturi sau statui ale acestuia, prezentări de filme despre viața eroului Avram Iancu.
Impreună cu filialele Societății Avram Iancu din România, Consiliul Național al Societății a derulat peste 100 de activități omagiale ceea ce înseamnă o activitate omagială la 3!!
Într-un efort financiar de 100.000 lei s-au tipărit 5.000 de cărți “Biografia lui Avram Iancu”, 1.000 de exemplare ale revistei Iancule Mare, 500 de cărți “Studii privind istoria Revoluției Române de la 1848 “ a lui Silviu Dragomir, alte 500 de cărți “Avram Iancu în folclorul moților” a lui Romulus Felea și cîte 300 de volume din cărțile “Avram Iancu” a lui Ștefan Pascu, “Duhul Iancului” a lui Mircea Istrate și “Patimile după Iancu” a lui Teofil Răchițeanu.
Filiala Detroit a Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România, prin eforturile financiare ale președintelui acestei filiale, Gheorghe Chindriș, a reușit ridicarea primului bust al eroului Avram Iancu în anul 2024, în orașul Canton, statul Ohio, în “Satul românesc” din Statele Unite ale Americii.
Cu colaborarea neprețuită a primăriilor din Poșaga, Jucu, Petroșani, Vulcan, Abrud și Cluj Napoca s-au dezvelit alte 6 șase busturi ale lui Avram Iancu în tot atîtea localități din România, marcînd un moment unic în istoria României cînd, într-un singur an, s-au dezvelit 7 busturi și o statuie unei personalități istorice a României.
Un moment excepțional și unic în istoria României, s-a întâmplat în 15 septembrie, prin dezvelirea într-o singură zi a trei busturi ale legendarului erou, la Jucu, Petroșani și Vulcan.
în data de 14 noiembrie, la noul Centru Memorial Avram Iancu, realizat de Primăria Cluj Napoca în casa în care a locuit pe perioada studiilor Avram Iancu, s-a dezvelit bustul donat Societății Avram Iancu din România de sculptorul Radu Aftenie.
În 25 noiembrie, la Brad s-a dezvelit cea mai mare statuie ridicată în amintirea eroului Avram Iancu în ultimii 30 de ani, întrecută în măreție doar de statuile de la Cluj Napoca, Tîrgu Mureș și Câmpeni, orașul Brad devenind singurul oraș din România ce găzduiește trei statui ale eroului.
Considerăm că nici o altă personalitate a istoriei românilor nu are mai multe statui dezvelite decît Avram Iancu, ceea ce reflectă dragostea și prețuirea pe care românii i-o poartă eroului pașoptist.
Spectacolele și serbările populare organizate la Cîmpeni, la Casa Memorială Avram Iancu, la Dupăpiatră, Crucea Iancului, Țebea, Oradea, Arad, Deva și Cluj Napoca întregesc acest tablou al manifestărilor culturale dedicate eroului Avram Iancu, în anul sărbătoririi Bicentenarului nașterii sale.
Filiala Satu Mare a realizat o salbă de manifestări omagiale dedicate lui Avram Iancu, cea mai importantă fiind conferința “Moții – făuritori de neam și țară” cu participarea președintelui Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, a Mitropolitului Andrei și a directorului Institutului de Istorie George Baritiu din Cluj Napoca, academicianul Ioan Bolovan. Manifestari deosebit de frumoase au fost organizate de filiala Satu Mare la Scarisoara Nouă, Ianculești, Horea, Marna, Gelu și Baba Novac, pentru marcarea Centenarului strămutării moților în județul Satu Mare. Tot filiala Satu Mare a ridicat un bust președintelui de onoare al Societății Avram Iancu, procurorului Ioan Bâtea.
La fel de reușite și importante au fost manifestările organizate de filialele București, Oradea, Brad și Baia Mare constînd în conferințe, spectacole comemorative, excursii omagiale la Alba Iulia, Abrud, Țebea. Filiala Oradea editează cu succes revista “Identitatea Natională”, ajunsă la numărul 10, iar filiala București revista “Dacia nemuritoare”, ajuns la numărul 141.
Printr-o fericită coincidență anul 2024 a fost nu numai Anul Avram Iancu ci și anul aniversar al Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din România la 35 de la înființarea sa de către un grup de profesori universitari clujeni, în frunte cu academicianul David Prodan și episcopul Iustinian Chira.
Din 1990, de la înființarea Societății Avram Iancu, s-au constituit 77 de filiale, ultima dintre acestea, cea de la Frata înființată în anul 2014, fiind și prima care s-a desființat în 2019. Multe filiale s-au desfiintat prin inactivitate datorate decesului președintilor, îmbătrînirii membrilor, depopulării localităților. In anul 2024 s-au înființat filiale noi la Florești, Jucu, Măguri Răcătău, Crișcior și Blaj, și s-a reînființat filiala Ocna Mureș. Astăzi Societatea Avram Iancu din România are 55 de filiale dintre care 10 cu personalitate juridică iar 45 fără personalitate juridică. Conform OG 26 din 2000, aproximativ 25 de filiale vor dobîndi personalitate juridică iar celelalte vor fuziona cu filialele puternice din zonă sau vor deveni sucursale, fără personalitate juridică.
Cu spectacolul omagial “Cântec pentru Iancu” organizat n Cluj Napoca de Ziua României și Festivalul Național “Colind Iancului”, din 15 decembrie, s-a ncheiat seria manifestărilor omagiale dedicate eroului Avram Iancu organizate de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, n Anul Avram Iancu.
Comparând cu manifestările omagiale realizate de Societatea ASTRA, la 1924, pentru marcarea Centenarului nașterii lui Avram Iancu putem spune că Societatea Cultural- Patriotică Avram Iancu din România s-a ridicat la înălțimea asteptărilor societății românești și primei societăți culturale a românilor transilvăneni.
Pentru anul 2025 Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România și propune realizarea unor proiecte culturale deosebite. Este vorba de ridicarea copiei casei memoriale Avram Iancu n Satul Românesc din Canton, Ohio SUA, ridicarea a ncă patru busturi a lui Avram Iancu n Sălciua, Mihai Viteazul, Arieșeni și Scărișoara Nouă, a unei statui n Carei, demararea proiectului de reabilitare a Mocăniței pe Valea Ariesului, ridicarea busturilor președinților Ioan Teodor Stan și Valer Gligan n localitățile Sohodol și Sălciua, omagierea martirilor Horea, Cloșca și Crișan la mplinirea a 240 de ani de la frângerea cu roata și continuarea demersurilor pentru canonizare a lui Horea.
Articolul Demise la vârful Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.